Njemački BDP premašio 3.000 mlrd eura

Angela Merkel, EU i SAD, Rusija, ukrajina, Angela Merkel, pravila EU-a, reforme, Bruxelles, Europska Komisija, Angela Merkel, grčka, premijer Grčke, Angele Merkel, Srbija, EU i Srbija, Angela Merkel, Njemačka, izbjeglice iz Sirije, izbjeglice, Njemačka, BDP, Angela Merkel, prosvjedi, berlin, Njemačka, Angela Merkel, Njemačka, Turska, Angela Merkel, Angela Merkel, Angela Merkel, burka, CDU/CSU, Angela Merkel, terorizam, Njemačka,, njemačka kancelarka, Angela Merkel, bundestag, Angela Merkel, Birališta u Njemačkoj, Angela Merkel, bundestag, CDU/CSU, Angela Merkel, bundestag, Angela Merkel, CDU/CSU

Prema preliminarnoj procjeni statističkog ureda Destatis, njemački bruto domaći proizvod (BDP) porastao je u 2015. za 1,7 posto, nešto brže nego u 2014. kada je ojačao 1,6 posto.

U 2015. BDP je po prvi put u povijesti premašio granicu od 3.000 milijardi eura, dosegnuvši 3.027 milijarde eura.

Istovremeno, Njemačka je ostvarila višak u državnom proračunu od 16,4 milijardi eura , što odgovara otprilike 0,5 posto BDP-a, objavio je ured. To je druga godinu zaredom da su njemačke javne financije u plusu.

Povećanje gospodarske aktivnosti bilo je prije svega potaknuto domaćom potražnjom. Osobna potrošnja porasla je u prošloj godini za 1,9 posto, a državna za 2,8 posto. Ulaganja u strojeve i opremu porasla su za 3,6 posto, dok je izvoz porastao 5,4, a uvoz 5,7 posto.

U prošloj je godini ukupno bilo više od 43 milijuna zaposlenih, što je najviša razinu od ujedinjenja 1990. godine, ističe Destatis.

Hina