Njemačka uvodi kazne od 2500 eura za roditelje koji ne cijepe svoju djecu protiv ospica

„Naš je cilj spriječiti da se djeca zaraze ospicama. I zato bi sva djeca u vrtićima i školama morala imati potvrdu o cijepljenju", rekao je Spahn u razgovoru za Bild am Sonntag.

Za roditelje koji ne budu poštivali ovaj zakon predviđene su novčane kazne od 2500 eura te zabrana dolaska djece u vrtiće.

Isključenje djece sa školske nastave nije moguće zbog školske obveze.

Roditelji djece koja se već nalaze u vrtićima i školama imaju vremena u roku od godine dana predočiti potvrdu o cijepljenju.

„Svi roditelji moraju biti sigurni da im djecu neće zaraziti druga djeca", objasnio je ministar zdravstva nedjeljnom izdanju dnevnika Bild.

Prema statistikama Epidemiološkog instituta Robert Koch, 93 posto djece u Njemačkoj je cijepljeno protiv ospica. Za iskorjenjivanje ove bolesti je, prema stručnjacima, potrebna kvota od 95 posto.

„Ja želim iskorjeniti ospice. Ali 95 posto ne možemo ostvariti bez obzira na sve kampanje i apele. Zato moramo posegnuti za ovim mjerama", rekao je Spahn koji, s obzirom na suglasnost stranaka vladajuće demokršćansko-socijaldemokratske koalicije glede ovog pitanja, računa s brzom parlamentarnom procedurom donošenja zakona.

Posljednjih mjeseci u više dijelova Njemačke su bile zatvarane škole i vrtići zbog velikog broja djece zaražene ospicama. Cijepljenje u Njemačkoj dosad nije bilo obvezatno nego na dobrovoljnoj bazi. (Hina)

dnevnik.hr