Njemačka smatra Tursku glavnom islamističkom platformom

isil
Ta ocjena, koju je prva objavila njemačka državna televizija ADR, sadržana je u povjerljivim dijelovima odgovora njemačkog ministarstva unutrašnjih poslova na pitanja opozicione Partije Ljevice.

Kako se navodi, ministarstvo unutrašnjih poslova ukazuje na "mnoge izjave solidarnosti i akcije podrške" turske vladajuće partije predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana upućene egipatskoj "Muslimanskoj braći", Hamasu i "grupacijama naoružane islamističke opozicije u Siriji", kojima se "podvlači ideološka bliskost".

U tom dokumentu, koji nosi datum 10. kolovoza, dodaje se da se, "kao rezultat domaće i vanjske politike Ankare, koja je korak po korak islamizirana, iznad svega od 2011. godine, Turska razvila kao centralna platforma akcije za islamističke grupe u regiji Bliskog istoka".

Ministarstvo unutrašnjih poslova nije željelo da komentira, već je tim povodom izdalo priopćenje u kome se navodi da je taj dokument "klasificiran kao povjerljiv, i stoga ne može da javno komentira o njegovom sadržaju". Kako se dodaje u priopćenju, ministarstvo vanjskih poslova, zbog tehničke greške, nije bilo uključeno u sastavljanje konačne verzije odgovora.