Njemačka: Legalizacija istospolnih parova

Njemačka, BDP, ekonomska situacija, gospodarske aktivnosti , Njemačka, bundestag, parlamentarni izbori, izbjeglice, izbjeglice iz Sirije, Njemačka, eu, BREXIT, Njemačka, Njemačka, gastabajter, Njemačka, istospolni brak, CDU/CSU, Njemačka, informatički napad,  hakerski napad, Njemačka vlada , Njemačka, financije, berlin, Bundeswehr , špijun, špijuniranje, Njemačka, Ivan Lovrić, homoseksualnost, homoseksualci, Njemački ministar zdrastva
Zastupnički dom njemačkog parlamenta Bundestag prihvatio je u petak zakon koji će istospolnim parovima omogućiti sklapanja brakova s istim pravima kao što je to slučaj i s heteroseksualnim parovima.

Za zakon su glasali i mnogi zastupnici demokršćanske Unije CDU/CSU koja mu se dosad protivila, ali je kancelarka Angela Merkel glasala protiv.

‘Ja sam glasovala protiv jer je prema Ustavu brak zajednica muškarca i žene', rekla je Merkel u posebnoj izjavi novinarima nakon glasovanja. Ona je istodobno dodala kako nema ništa protiv prava istospolnih parova na posvajanje djece.

Današnje glasovanje u Bundestagu omogućeno je nakon što je Merkel početkom tjedna izjavila kako će dopustiti da zastupnici demokršćanske Unije CDU/CSU prilikom glasovanja o tzv. ‘braku za sve' glasuju po vlastitoj savjesti a ne da budu vezani stranačkom stegom.

Nakon toga je koalicijski partner Unije CDU/CSU, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), zajedno s predstavnicima oporbenih stranka lijevog bloka Zeleni i Ljevica, pokrenuo hitni postupak za glasovanje o tom zakonu još prije ljetne pauze i tri mjeseca uoči parlamantarnih izbora.

SPD i oporba govore o zakonu koji je ‘već davno trebao biti na snazi'

Demokršćanska Unija CDU/CSU se godinama protivila otvaranju institucije braka i za istospolne parove. Od 2001. postoji institucija registriranog partnerstva koja istospolnim parovima omogućuje ista prava kao i u klasičnim brakovima s izuzetkom posvajanja djece.

Zakon još mora potvrditi dom saveznih pokrajina Bundesrat no prolaz zakona u ovom tijelu slovi kao siguran s obzirom da ovdje većinom raspolažu savezne zemlje u kojima su na vlasti stranke lijevog bloka koje su se i zalagale za uvođenje braka za istospolne parove.

Unija CDU/CSU je koalicijskog partnera SPD zbog pokretanja procesa glasovanja o zakonu o ‘braku za sve' žesto kritizirao i postupak socijaldemokrata okarakterizirao kao prekid koalicijske suradnje tri mjeseca uoči izbora.

Konzervativni krugovi unutar Unije su kritizirali i kancelarku što je bez prethodne konzultacije otvorila put usvajanju zakona koji već godinama stoji na ledu.


Hina