Njemačka: Birališta su otvorena do 18 sati

Angela Merkel, EU i SAD, Rusija, ukrajina, Angela Merkel, pravila EU-a, reforme, Bruxelles, Europska Komisija, Angela Merkel, grčka, premijer Grčke, Angele Merkel, Srbija, EU i Srbija, Angela Merkel, Njemačka, izbjeglice iz Sirije, izbjeglice, Njemačka, BDP, Angela Merkel, prosvjedi, berlin, Njemačka, Angela Merkel, Njemačka, Turska, Angela Merkel, Angela Merkel, Angela Merkel, burka, CDU/CSU, Angela Merkel, terorizam, Njemačka,, njemačka kancelarka, Angela Merkel, bundestag, Angela Merkel, Birališta u Njemačkoj, Angela Merkel, bundestag, CDU/CSU, Angela Merkel, bundestag, Angela Merkel, CDU/CSU
U 8 sati u nedjelju diljem Njemačke otvorena su izborna mjesta na kojima 61,5 milijuna glasača bira 19. saziv Bundestaga.

Birališta su otvorena do 18 sati kada se očekuju i prve prognoze. Prvi nepotpuni službeni rezultati najavljeni su tijekom večeri.

Konstituirajuća sjednica Bundestaga mora se održati najkasnije 30 dana nakon izbora.

Prema posljednjim ispitivanjima javnog mnijenja, demokršćanska Unija CDU/CSU Angele Merkel bi mogla osvojiti između 34 i 36 posto glasova.

Iza nje slijedi SPD s 21 do 22 posto. Treća politička snaga bi mogla postati desno populistička Alternativa za Njemačku kojoj predizborne ankete predviđaju 11 do 13 posto glasova.

Stranku Ljevica prema anketama podržava od 9,5 do 11 posto glasača a Liberali iz FDP-a mogu računati s podrškom između 9 i 9,5 posto. Stranka Zeleni se nalazi na posljednjem mjestu sa 7 do 8 posto.

Od mogućih koalicija se osim dosadašnje demokršćansko-socijaldemokratske kao mogućnost spominje i vlada sastavljena od demokršćana, liberala i zelenih. No to je zbog velikih razlika u političkim stavovima, posebice između liberala i zelenih, malo vjerojatna opcija.

S napetošću se očekuje rezultat AfD-a koji na posljednjim izborima 2013. nije uspio prijeći izborni prag, ali je u međuvremenu preobrazbom iz stranke protivnika eura u stranku kritičara izbjegličke politike Angele Merkel, ostvario znatan porast popularnosti.

Predsjednik Njemačke Frank-Walter Steinmeier pozvao je građane da iziđu u što većem broju na izbore.

‘Tko ne glasa prepušta drugima da odlučuju o njegovoj sudbini', rekao je Steinmeier u razgovoru za Bild am Sonntag i dodao da je na ovim izborima ‘više nego ikada jasno da se radi i o budućnosti demokracije i budućnosti Europe'.

I na posljednjim predizbornim skupovima vodeći kandidati su građane pozvali da iziđu na izbore upozoravajući na moguće posljedice uspjeha desnih populista.

Hina