Nizozemski sud: Nizozemska vojnike ne treba suditi zbog Srebrenice ?

Nizozemska, potočari, Den Haag, odgovornost, Srebrenica, Nizozemski sud, nizozemski bataljun UN-a, UN-ovi mirovnjaci , Srebrenica, Nizozemski veterani , ratko mladić, ratni zločini, Den Haag, Međunarodni sud pravde u Den Haagu (ICJ)
Rodbina tri žrtve od sudaca je tražila da državno odvjetništvo podigne optužnice protiv nizozemskog zapovjednika Thoma Karremansa i dvojice njegovih podređenih, koje bi ih teretile da su svjesno dopustili da trojica Bošnjaka otiđu u smrt ili su ih na to prisilili.

No prizivni sud u Arnheimu objasnio je da je tužiteljstvo donijelo ispravnu presudu kada je prošle godine odlučilo ne pokretati sudski proces protiv trojice nizozemskih vojnika.

»Zamjenik bataljuna nije bio obvezan znati da je Muhamed Nuhanović mogao biti ubijen nakon odlaska iz baze«, stoji u priopćenju suda te se dodaje da ta činjenica oslobađa Karremansa optužbe.

Nuhanovićev otac Ibro bio je prestar za vojnu službu i mogao je ostati u bazi no dobrovoljno je odlučio odande otići zajedno sa suprugom i sinom. »To je bila hrabra odluka koja zaslužuje svako poštovanje. No riječ je o njegovoj odluci, za koju se optuženi ne može smatrati odgovornim«, stoji u objašnjenju suda.

Nesposobnost nizozemskih mirovnih snaga da Srebrenici zajamči status sigurnog područja imala je dugoročne političke posljedice u Nizozemskoj, zbog čega je 2002., nakon izvješća u kojemu se nizozemski vojnici kritiziraju za vojne propuste u Bosni i Hercegovini, vlada podnijela ostavku.

Hina