Nizozemska: U toplotnom valu umrlo gotovo 400 osoba

vrućina

Gotovo 400 osoba umrlo je u Nizozemskoj tijekom nedavnog rekordnog toplotnog vala koji je pogodio Europu krajem srpnja, objavila je nizozemska Nacionalna agencija za statistiku CBS.

Kako se navodi, ukupno je u Europi umrlo 2.964 osoba tijekom toplotnog talasa, počevši od nedjelje 22. srpnja, što je za oko 15 posto više od tjednog prosjeka tijekom ljeta, prenosi agencija Reuters.

Temperaturni rekordi počeli su da se bilježe širom Europe krajem srpnja i da prelaze 40 stupnjeva, a u Nizozemskoj je to počelo da se događa od 25. srpnja.

Broj smrtnih slučajeva u Nizozemskoj tijekom tog tjedna usporediv je sa stopom tijekom dva toplotna vala u 2006. godini, koji su bili među najdužim ikada zabilježenim u toj zemlji, navodi CBS.

Oko 300 preminulih osoba su ljudi starosti preko 80 godina, a većina smrtnih slučajeva dogodila se na istoku Nizozemske gdje su temperature više, a gdje toplotni val traje duže nego u drugim dijelovima zemlje.

Stručnjaci za klimatske promjene upozoravaju da bi takve visoke temperature mogle da postanu uobičajene zbog općeg zagrijavanja planete zbog emisije štetnih plinova, prenosi Al Jazeera Balkans.

Fena