Nizozemska kriva za smrt tri Muslimana u Srebrenici

"Sud je presudio da je nizozemska država odgovorna za smrt ovih ljudi budući da ih nizozemski kontingent UN-a nije smio izručiti snagama bosanskih Srba", izjavila je glasnogovornica prizivnog suda u Haagu, prenosi Reuters.

UN mora prihvatiti odgovornost za Srebrenicu
Pokolj muslimanaUN mora prihvatiti odgovornost za Srebrenicu

Građansku tužbu protiv Nizozemske pokrenuli su Hasan Nuhanović, prevoditelj kome su u Srebrenici ubijeni brat i otac, te obitelj Rize Mustafića, električara koji je pomagao nizozemskim trupama i koji je također ubijen.

"Nizozemske trupe su svjedočile brojnim incidentima u kojima su bosanski Srbi zlostavljali ili ubijali muškarce izvan područja kampa UN-a. Nizozemci su dakle znali da su ovi muškarci u velikoj opasnosti ako napuste kamp UN-a", piše u presudi.

Podsjetimo, nizozemski pripadnici mirovnih snaga UN-a bili su zaduženi za "sigurnu zonu" u Srebrenici, koju su u srpnju 1995. godine zauzele snage Vojske Republike Srpske, nakon čega su pobili oko 8.000 muškaraca i dječaka.

Nizozemska vlada, koja se već našla na sudu zbog dopuštanja masakra, tvrdi da su Ujedinjeni narodi ostavili na cjedilu nizozemske vojnike jer im nisu poslali zračnu podršku protiv srpskih snaga.

Iako se u presudi navodi kako se ona odnosi samo na ovaj konkretni slučaj, ona svejedno omogućava obiteljima drugih žrtava masakra u Srebrenici da zatraže odštetu od Nizozemske, piše AP.