Nizozemska: Dvojica uhićenih za ratne zločine

udruge, domovinski rat, Ante Gotovina, ratko mladić, Haag, Ante Gotovina, Haag, prosvjed, Andreas Zimmermann, William Schabas, Den Haag, Srbija, Međunarodni sud pravde, ICTY, Srpski tim stručnjaka, Nizozemske vlasti, Den Haag, ICTY, Međunarodni sud za ratne zločine , vojislav šešelj, vojislav šešelj, Vijeće sigurnosti UN, Srbija, Hrvatska - Srbija, bh državljanin, ratni zločini, SAD, BIH, ratni zločin, Allepo, Sirija, ratni zločin, Haški Tribunal, Afganistan, Den Haag, Međunarodni sud pravde u Den Haagu (ICJ), ICTY, eurpski uhidbeni nalog, Haški Tribunal, Tužiteljstvo ICTY-ja, Haag, suđenje, Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, ratni zločin, ratni zločinac, Haški Tribunal, HKD Napredak, haška šestorka
Nizozemske vlasti uhitile su dvojicu muškaraca osumnjičenih za ratne zločine tijekom rata u Bosni i Hercegovini (1992-1995) nad osobama srpske nacionalnosti, objavili su u četvrtak nizozemski mediji.

Jedan od dvojice uhićenih je 43-godišnji bivši pripadnik 103. brigade HVO-a, hrvatskih snaga u BiH, koji je zapovijedao logorom u području Dervente u kojem su bili zatočeni srpski civili.

Uhićen je u gradu Spijkenisseu, na jugu zemlje, i optužen za ubojstvo, mučenje te fizičko i psihičko zlostavljanje civila, prenose mediji pozivajući se na državno tužiteljstvo u Den Haagu. Prema istom izvoru, uhićeni je zbog pokušaja bijega automatskim oružjem ubio zatvorenika, a ostali su morali doći gledati mrtvo tijelo.

Drugi uhićeni je 52-godišnjak koji se tereti da je 1992. počinio ratni zločin pucajući na kuću u selu Bešlagići i tom prilikom ubio jednog čovjeka. On je uhićen u gradu Heumenu, na istoku Nizozemske.

Obojica su uhićena na zahtjev vlasti BiH, a o njihovom izručenju će uskoro odlučivati sud u Den Haagu. Uhićeni pripadnik HVO-a ima državljanstvo BiH, dok drugi uhićeni ima i nizozemsko državljanstvo.

Hina