Niz samoubilačkih napada u Jemenu i Siriji

osude terorističkog napada, teroristički napad, jemen, ubijeni i ranjeni, saudijska arabija

Niz samoubilačkih bombaških napada izveden je danas na prostoru dvije džamije u glavnom gradu Jemena, Sanaa. Otkako su objavljene vijesti broj mrtvih kontinuirano raste - prema zadnjim informacijama ubijeno je najmanje 126 osoba, no strahuje se kako bi konačan broj mrtvih mogao biti i veći. Odgovornost za terorističke napade preuzela je najveća i najsnažnija teroristička organizacija današnjice - ISIL.

Žrtve današnjeg napada su šijiti, mahom pristaše pobunjeničkog Houthi pokreta koji je preuzeo kontrolu nad glavnim gradom Jemena protjeravši predsjednika na jug zemlje, u grad Aden.

Glasni kritičari jemenskih šijitskih pobunjenika su Saudijska Arabija i druge zaljevske monarhije koje tvrde kako iza pobunjenika zapravo stoji Iran. Iz Teherana takve optužbe odbacuju.

SIRIJA

Najmanje 20 ljudi je ubijeno u terorističkom napadu s dvije auto-bombe na prostoru sjeveroistočnog sirijskog grada Hassaka. Žrtve su sirijski Kurdi, a napad je izveden uoči proslave kurdske Nove godine. Izvori prenose kako je ranjeno oko 80 osoba. Napad je izvela teroristička skupina ISIL.

izvor: www.reuters.com