Nitko ne zna tko stoji iza tajne katalonske grupe

barcelona, Katalonija neredi, Katalonija prosvijedi, katalonija

„Demokratski tsunami“ je poručio kako nije nasilan, no nije rekao tko upravlja skupinom. To već danima pokušavaju doznati policija i novinari, a neki mediji nagađali su da bi bivši predsjednik katalonske vlade Carles Puigdemont mogao stajati iza svega.

On je u petak to odlučno demantirao u Bruxellesu.

„Ne, ne znam tko stoji iza te platforme. Jednom sam tvitao njihovu objavu jer mi se svidjela, no doista ne znam tko je iza toga“, rekao je Puigdemont novinarima.

U jednom tekstu skupina je izvijestila kako je njihova originalna internetska stranica blokirana te je pozvala korisnike da posjete drugu stranicu. Ondje je dala informaciju o aplikaciji za „izbjegavanje španjolske cenzure“.

Aktiviste smatraju teroristima

Španjolski ministar unutarnjih poslova Fernando Grande-Marlaska rekao je kako vlasti istražuju tko stoji iza platforme.

Istraga se provodi tajno, a aktivnosti platforme označene su terorizmom, izvijestile su novine El País dodavši da „Demokratski tsunami“ na Telegramu ima više od 338.000 sljedbenika.

Nakon što je Vrhovni sud u Madridu u ponedjeljak izrekao zatvorske kazne od 9 do 13 godina za devetero katalonskih dužnosnika, oko 25.000 prosvjednika pozvanih preko te platforme uputilo se na međunarodni terminal zračne luke El Prat nastojeći paralizirati promet. Ondje je došlo do prvih sukoba prosvjednika i policije koji su se nastavili prošli tjedan, prenosi Index.

Katalonski dužnosnici osuđeni su zbog poticanja stanovništva na ustanak i trošenje javnog novca za organiziranje referenduma o nezavisnosti 2017. koji je bio zabranio Ustavni sud. Posljedično su proglasili republiku Kataloniju, koja nije zaživjela na terenu.

Presude su potaknule prosvjede diljem Katalonije, autonomne pokrajine sa 7,5 milijuna stanovnika na sjeveroistoku Španjolske. Prosvjednici na ulicama sada traže primjenu tog proglašenja.

Pep Guardiola, bivši nogometaš i trener Barcelone, sada na klupi Manchester Cityja, pročitao je prošli tjedan proglas „Demokratskog tsunamija“ preko jednog videa. U njemu se obrušio na presude te pozvao međunarodnu zajednicu da se uključi u rješavanje sukoba između Barcelone i Madrida.