Niko ne zna da li klimatske promjene uopće postoje

Donald Trump
U intervjuu za Fox News, Trump je rekao da bez predrasuda posmatra na problem klimatskih promjena, ali da je zabrinut nastojanjima Baracka Obame da smanji emisiju ugljen-dioksida, čime je "potkopao globalnu konkurentnost Amerike".

Među naučnicima postoji širok konsenzus da ljudske aktivnosti - uključujući korištenje fosilnih goriva za prijevoz, grijanje i industrijsku proizvodnju - uzrokuju klimatske promjene. U najnovijem izvješću Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC) navodi se kako je "krajnje vjerovatno" da su od 50-ih godina prošlog stoljeća ljudi i njihove emisije stakleničkih plinova bili glavni uzrok porasta globalnog zagrijavanja.

Među deset najtoplijih godina na Zemlji spada period između 1998. i 2008., dok za 2016. naučnici očekuju da bude najtoplija od početka mjerenja davne 1880. godine.

Međutim, ovo nije prvi put da je Trump pokušao osporiti naučna istraživanja. Tijekom predsjedničke kampanje, govorio je kako su klimatske promjene "jedna skupa prevara" koju su stvorili Kinezi. Kasnije je isticao kako su te njegove izjave bile samo obična šala.

- To je veoma kompleksno pitanje. Nisam siguran da itko može doći do pravog odgovora - kazao je Trump.

Ponovivši da je "otvorenog uma" kada su u pitanju klimatske promjene, Trump je dodao kako SAD "više nisu konkurentna država".

- Nismo više konkurentni iz mnogo razloga. Moramo ponovo postati konkurentni - poručio je Trump.