Nijemac kosovskog podrijetla na sudu zbog priključenju Islamskoj državi

Al kaida, irak, sukobi, irak, Al kaida, Sirija, Anbar, ISIL, Ekstremisti ISIL-a, optužen za priključenje IIS, Krešnik B, Nijemac, provincija Anbar, irak, ISIL, Ekstremisti ISIL-a, Boko Haram, ISIL, Ekstremisti ISIL-a, Al-Qa’ida, ISIL, Ekstremisti iz ISIL-a, prisilno raseljavanje ljudi, Sirija, ISIL, Ekstremisti ISIL-a, masakr, ISIL, Ekstremisti ISIL-a, ISIL-ovi teroristi
Dvadesetogodišnji Nijemac optužen za priključenje Islamskoj državi (IS) u Siriji prošle godine izveden je u ponedjeljak pred sud u Frankfurtu, što je prvi takav slučaj u Njemačkoj.
Krešnik B., koji je rođen u Njemačkoj, ali su mu roditelji podrijetlom s Kosova, optužen je da je bio članom IS-a između srpnja i prosinca 2013.

Tužitelji kažu da je Krešnik otputovao u Siriju, gdje je prošao vojnu obuku, obavljao stražarske i medicinske dužnosti te sudjelovao u kampanji novačenja blizu grada Alepa.
Prema optužnici, u borbenim je djelovanjima sudjelovao najmanje tri puta.

Uhićen je pri povratku u zračnoj luci u Frankfurtu u prosincu 2013. i otad je u pritvoru.
Njemačke vlasti procjenjuju da se oko 400 njemačkih državljana priključilo IS-u i da ih je poginulo oko 40, neki u samoubilačkim napadima. Vjeruje se da ih se vratilo više od stotinu.
Tužitelji su izjavili kako ne vjeruju da je Krešnik B. planirao napade nakon povratka.

Njemačka je prošloga tjedna zabranila IS, što znači da se nezakonitim smatraju promidžba, simboli i aktivnosti te radikalne sunitske skupine. Austrija je u ponedjeljak najavila da planira uvesti slične mjere.
Njemačka kancelarka Angela Merkel prekinula je poratnu politiku nemiješanja u ratne sukobe i neslanja oružja i opreme u ratne zone te je odobrila dostavu oružja i vojne opreme iračkim Kurdima koji se bore protiv militanata IS-a.

Hina