Nesvakidašnji zločin: Kulturocid u Iraku

irak, ISIL, U proglasu ISIL-a, Sirija, Baquba, irak, irački premijer, Nouri al-Maliki, Bagdad, irak, ISIL, Ekstremisti iz ISIL-a, UNESCO, ratni zločin, kulturocid
Ekstremisti iz ISIL-a, koji su u zadnjih 10-ak dana zauzeli velik dio teritorija na sjeveru Iraka, počeli su uništavati simbole iračke kulture i civilizacije, što za njih nije nikakva novost - ovakvom strašnom kulturocidu već smo svjedočili i u susjednoj Siriji.

Kako prenosi Reuters, uništavaju se spomenici kulture u gradu Mosulu, kao i poznata grobnica srednjovjekovnog filozofa. Svjedoci ističu kako su ekstremisti iz ISIL-a srušili spomenik Othmana al-Mousulia, iračkog glazbenika i skladatelja iz 19. stoljeća, kao i spomenika Abua Tammama, pjesnika iz Abbasid ere.

No, najstrašniji napad na iračku kulturu manifestira se u divljačkom razbijanju grobnice Ibna al-Athira, arapskog filozofa koji je putovao zemljom zajedno s vojskom poznatog sultana Saladina u 12. stoljeću. Kupola iznad grobnice je uništena, a okolni teren prekopan, javljaju svjedoci iz sjevernog grada Mosul, koji je prvi pao u aktualnoj ofenzivi terorističke organizacije ISIL.

Isti ekstremisti razbijali su drevne grobnice i džamije u Siriji, sve što ne odgovara njihovoj striktnoj interpretaciji Islama. Višestoljetna kultura nastoji se izbrisati u naletu terorističke sile kojoj kultura ne predstavlja ništa.

Šef iračke državne agencije za antikvitete i kulturu, Qais Hussein, rekao je u razgovoru za list Asharq Al-Awsat: "Pokušava se prokrijumčariti u Tursku velik broj rijetkih rukopisa iz knjižnica u Mosulu, uključujući i Kuran koji datira iz Abbasid ere".Nadalje, ističe kako nisu pošteđene ni crkve i samostani, a u idućim danima ekstremisti planiraju u zrak dići mauzoleje dvojice propovjednika, Jonaha i Setha - navodi Qais Hussein.

UNESCO je pozvao "sve aktere da se suzdrže od uništenja kulturne baštine i religijskih lokacija". "Uništavanje ovih lokacija je ratni zločin i udarac identitetu i povijesti iračkog naroda", navodi se u poruci UNESCO-a, no teško da će ista doprijeti do svijesti ISIL-ovih terorista.

Višegodišnje razbijanje iračke slavne povijesti
Tužna sudbina Iraka i razbijanje njegove slavne povijesti nije započela s ovom ofenzivom ISIL-a. Irački arheolog i arhitekt, Ihsan Fathi, rekao je kako su SAD "ukrali na tisuće kulturnih blaga" za vrijeme rata 2003-2011. "Oko 35,000 manjih i većih objekata nedostaje iz Iračkog Nacionalnog Muzeja", rekao je Fathi u razgovoru za RT.

Nadalje ističe: "Velik broj dokumenata koji su od povijesne važnosti i uz koje se ne može vezati novčana vrijednost, odneseni su od strane SAD-a. Ogromna količina valute također je ukradena - sve što se nalazilo u Centralnoj banci i drugim bankama u zemlji poslano je u SAD bez ikakve dokumentacije i sada se nalazi u njihovim arhivima".

Prošle godine, dužnosnik UN agencije za obrazovanje, znanost i kulturu, Mounir Bouchenaki, rekao je kako iz Bagdadskog muzeja suvremene umjetnosti nedostaje oko 1,500 modernih slika i skulptura koje su ukradene za vrijeme američke invazije na Irak. "Ovdje se radi o pravoj kulturalnoj katastrofi", istaknuto je u izjavi.

Brisanje kolijevke civilizacije
Izgleda kako se svaki agresor u Iraku fokusirao na uništenje ne samo snažne i stabilne zemlje, već i njene povijesti.

Već preko desetljeća svjedočimo civilizacijskom brisanju jedne zemlje, jednog prostora - sistematskom uništenju Mezopotamije, "Zemlja između dviju rijeka", Eufrat i Tigris, koja je s razlogom kroz stoljeća bila poznata kao kolijevka civilizacije.