Neočekivan pad Islamske države u Siriji

sirija
Sirijske demokratske snage (SDF), uključujući moćne kurdske milicije YPG, pokrenule su prije deset dana drugu fazu operacije protiv Islamske države. Krajnji cilj je zauzimanje prijestolnice samozvanog kalifata, Rake.

Nova faza ima za metu islamistička uporišta zapadno od grada, uključujući branu kod Tabke. Prva faza, pokrenuta početkom studenog, imala je za metu sjeverne položaje.

"U deset dana oslobođeno je 1300 kvadratnih kilometara. Očekivali smo da će potrajati duže, ali se obrana Islamske države raspala", rekao je glasnogovornik, javlja Hina.

U borbama je poginulo 15 boraca SDF-a, dodao je on. Istaknuo je da se američki specijalci bore zajedno s njihovim snagama.

Zapovjednik američkih vojnih snaga koje podržavaju Iračane u borbi protiv IS-a, u utorak je za Reuters kazao da će iračke vojne snage nastaviti ofanzivu u predstojećim danima.

To će biti nova faza operacije u kojoj će se američki vojnici razmjestiti bliže prvoj liniji fronta u Mosulu, najvećem gradu koji je zauzela Islamska država.