Ne zna se gdje će pasti: Svemirski teretni brod Progres

Kralj Willem-Alexander , ESA Europska svemirska agencija, inženjeri NASA-e, ESTEC Noordwijk, svemirski teretni brod, Progres M-27M
Ruski svemirski teretni brod Progres, koji je trebao dopremiti hranu i gorivo na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) i nad kojim je Rusija izgubila kontrolu, počeo je padati prema Zemlji u srijedu.

Progres M-27M, koji je prema prvotnim planovima trebao pristati na ISS u utorak, više ne odgovara ruskim inženjerima i počeo je imati »potpuno nekontrolirane reakcije«, potvrdio je u srijedu za France Presse jedan dužnosnik ruskog svemirskog programa koji je želio ostati anoniman.

»Počeo je padati, više nema kako otići«, kazao je. »Nemoguće je reći kada će točno pasti na Zemlju, to ovisi o puno čimbenika. No, pad će se dogoditi u nekontroliranim uvjetima.«

Točno mjesto pada svemirskog broda nije poznato, ali velika većina letjelica tog tipa raspada se u atmosferi ili završava u oceanima, koji zauzimaju najveći dio zemljine površine.

Na tiskovnoj konferenciji ruske svemirske agencije Roskosmosa, koja je održana u srijedu navečer kako bi se potvrdio gubitak kontrole nad Progresom, zamjenik čelnika Roskosmosa Aleksandar Ivanov kazao je da je »nemoguće sada reći tko je i koliko kriv« i dodao da je osnovano istražno povjerenstvo kako bi se utvrdile okolnosti koje su dovele do gubitka letjelice.
Ivanov je kazao da su datumi lansiranja još dviju letjelica tipa Progres odgođeni do trećeg ili četvrtog kvartala ove godine.

Progres je s gotovo tri tone potrepština u utorak rano ujutro lansiran s kozmodroma u Bajkonuru u Kazahstanu pomoću rakete Sojuz, no na ISS nije uspio pristati zbog tehničkih problema, koji su počeli kao teškoće s prijenosom podataka, rekao je čelnik Roskosmosa Igor Komarov. Na ISS je trebao je dopremiti znanstvenu opremu i najnužnije potrepštine, poput vode i hrane. Nakon pojave poteškoća priopćeno je da će pristati na ISS 30. travnja, premda je let trebao trajati samo šest sati.

Cijena misije slanja Progresa na ISS bila je 2,59 milijardi rubalja (oko 350 milijuna kuna), rekao je glasnogovornik Roskosmosa za Reuters.

Raketa Sojuz, koja je 2011. nosila sličan teretni brod, imala je kvar i srušila se u Altaju (mongolsko-kineska granica) netom nakon polijetanja.

Svake godine lansiraju se tri do četiri teretna broda Progres koji nose opremu i hranu nužne za život ISS-a. Nakon obavljene misije vraćaju se i izgaraju u atmosferi ponad Tihog oceana.

Hina