Navršava se peta godina pontifikata pape Franje: 'Ne morate se množiti kao zečevi'

Papa Franjo, seksualno zlostavljanje djece, Papa Franjo, Papa Franjo, Papa Franjo I., Papa Franjo u BiH , Papa Franjo, pontifikat, Papa Franjo mladima, Papa Franjo u BiH , Papa Franjo, Papa Franjo, operacija, Papa Franjo, Papa Franjo mladima, Papa Franjo o životu i vjeri, Papa Franjo, korupcijski skandal, Papa Franjo, Božić
Otkakao je u ožujku 2013. preuzeo vođenje Katoličke Crkve, papa Franjo polako je promijenio percepciju te institucije pogođene nizom skandala i sumnjom u samu sebe.

U utorak će pontifikat pape Franje napuniti petu godinu, stoga smo izvukli njegove upečatljive izjave, citate te opažanja koje su obilježile njegov "mandat".

Poniznost
"Molite za mene", riječi su koje je izgovorio u svojem prvom pojavljivanju na balkonu bazilike svetog Petra nakon izbora 12. ožujka 2013. "I ja sam grešnik", objasnio je drugom prilikom.

Siromaštvo
"Želim siromašnu Ckrvu za siromašne", kazao je tri dana nakon izbora i time odredio smjer svojeg pontifikata.

Snošljivost
"Ako je netko homoseskualac i traži Gospdina u dobroj volji, tko sam ja da mu sudim?", izjava je iz srpnja 2013. koja se smatra prekretnicom u odnosu Crkve prema seksualnim manjinama.

Nejednakost
"Obožavanje drevnog zlatnog teleta vratilo se maskirano u idolatriju novca i dikakturu bezobzirne ekonomije kojoj nedostaje iskrena ljudska svrha", napisao je u Apostolskoj pobudnici 2013. na temu ekonomske nejednakosti.

Okoliš
"Zemlja, naš dom, počinje sve više nalikovati na nepreglednu gomilu smeća", citat je iz njegove enciklike o okolišu Laudato Si, objavljene u lipnju 2015.

Zemlje u razvoju
"Zemlja siromašnog juga bogata je i uglavnom nezagađena, ali pristup vlasništvu dobara i resursa nužan za ispunjenje vitalnih potreba spriječen je sustavom komercijalnih odnosa i vlasništva koje je strukturno preverzno", još jedan citat iz spomenute enciklike kojim Franjo zagovara prava južne polutke.

Migranti
"U ovom svijetu globalizacije, zapali smo u globalizaciju ravnodušja. Navikli smo na patnje drugih, nije nas briga, ne tiče nas se", kazao je u govoru na Lampedusi u srpnju 2013. pozivajući svijet da ne zatvara oči na patnje migranata.

Planiranje obitelji
"Neki misle, oprostite mi ne izrazu, da se moraju razmnožavati kao zečevi da bi bili dobri katolici", izjava iz siječnja 2015.

Crkvena reforma
"Kurija koja nije samokritična, koja nije u skladu s vremenom, koja se ne trudi biti bolja, to je bolesno tijelo", dio je žestoke kritike vatikanskom establišmentu iz prosinca 2014. koju je zaključio ocjenom da Rimska kurija boluje od "duhovnog Alzheimera".

Milosrđe
"Nema grijeha koji Božja milost ne može dosegnuti i oprostiti ako pronađe pokajničko srce spremno na pomirbu s Ocem", rekao je Franjo u studenome 2016. odlučivši da svi svećenici, a ne samo biskupi, mogu odriješiti žene koje su pobacile.