NATO spreman da intervenira na Balkanu

nato
NATO je spreman da operativno intervenira na Balkanu kad to bude potrebno kako bi spriječio međuetnički sukob i promovirao sigurnost i stabilnost, piše u tajnom dokumentu NATO-a o situaciji na zapadnom Balkanu.

Dokument, u koji je Večernji list ekskluzivno imao uvid u Bruxellesu, raspravljen je i usvojen na sastanku ministara vanjskih poslova ovog mjeseca, a u njemu se detaljno opisuju dvije vrste prijetnji s kojima su suočene države u jugoistočnom hrvatskom susjedstvu: destabilizirajući ponašanje Rusije i rastući ekstremizam i radikalizacija kao posljedica povratka stranih boraca iz Sirije i Iraka.

Promoviranje stabilnosti

Ne otkriva se detaljnije što znači da je savez spreman da operativno intervenira, ali izvori neslužbeno govore da je naglasak na promoviranju sigurnosti i stabilnosti te da ne treba to iščitavati kao prijetnju, već kao poruku odvraćanja potencijalnih prijetnji koje će NATO, očito je iz te formulacije, intenzivno pratiti na zapadnom Balkanu.

U dokumentu se navodi broj od „približno 260 stranih boraca" koji su iz BiH otišli u borbu na strani terorističkih organizacija Islamske države i Al Kaide u Iraku i Siriji. To je podatak s kraja 2015. godine. Kad je riječ o drugom razlogu za zabrinutost zemalja članica NATO-a situacijom na zapadnom Balkanu, u povjerljivom dokumentu navodi se da je pristup Rusije najčešće usmjeren prema srpskom stanovništvu u regiji.

Među Srbima ruske poruke imaju najveći odjek, dodaje se u dokumentu. NATO uočava „porast ruskih aktivnosti na zapadnom Balkanu, koje uključuju destabilizirajuće ponašanje".

Predsjednik RS Milorad Dodik, prema ocjeni NATO-a, nastoji da potkopa euroatlantske integracije BiH, što se vidi i u nedavnom raspisivanju "nelegalnog referenduma" o Danu Republike Srpske, ali i u tome da RS odbija da registrira vojne nekretnine.

Popis vojne imovine u BiH ključan je preduvjet za aktiviranje NATO akcijonog plana za članstvo BiH u tom savezu (tzv. MAP), a dosad je uknjiženo 25 vojnih nekretnina u BiH, ali nijedna od 21 koliko ih je na području Republike Srpske. Dodikovu politiku u NATO-u nazivaju opstruktivnom.

Jedan od glavnih izazova u BiH je, smatra NATO, implementiranje odluka donesenih na državnom nivou na nivo entiteta. U zaključcima dokumenta navodi se da NATO daje punu podršku euroatlantskom putu Makedonije i BiH, te da snažno podupire dijalog o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova.

Taj dijalog, koji Beograd i Priština vode uz pomoć EU, ima pozitivan učinak na regionalnu stabilnost, zaključuju u NATO-u i dodaju da je normalizacija odnosa Srbije i Kosova povezana sa stabilnošću cijelog regije.

Primjer Vučića

U dijelu dokumenta koji govori o Srbiji navodi se da je podrška Srba tom vojnom savezu veoma niska, što je, naravno, posljedica NATO bombardiranje Srbije pred kraj vladavine Slobodana Miloševića.

Ali, NATO prepoznaje potrebu da podstječu dodatnu, snažniju nego ikad prije, političku suradnju sa Srbijom. Povjerljivi dokument izrađen je početkom prosinca u sklopu izvršenja zaključaka samita NATO-a u Varšavi u lipnju ove godine, a formulacije u tom dokumentu usaglašene su između svih 28 država članica.

Večernji list