Napeto na granici: Pomorske snage dviju Koreja razmijenile vatru na moru

Sjeverne i Južne Koreje, Pomorske snage, rastu napetosti, Seul, Sjeverna Koreja, južna koreja, Vijeće sigurnosti UN-a, najstrože sankcije , Sjeverna Koreja, najstrože sankcije , un, nuklearni rat, Sjeverne i Južne Koreje, SAD, Sjeverna Koreja, ujedinjeni narodi, SAD
Pomorske snage Sjeverne i Južne Koreje razmjenile su u ponedjeljak paljbu blizu osporavane morske granice te je Seul zatražio od stanovnika dvaju obližnjih otoka da odu u skloništa, dok rastu napetosti na Korejskom poluotoku.

»Granate ispaljene iz Sjeverne Koreje pale su s naše strane granice te smo uzvratili otvorivši vatru«, izjavio je glasnogovornik glavnog stožera južnokorejske vojske.

»Zasad obje strane pucaju u more«, dodao je glasnogovornik.

Stanovnici južnokorejskih otoka Baengnyeonga i Yeonpyeonga dobili su upute da odu u skloništa, istaknuo je lokalni dužnosnik. »Tražimo od svih stanovnika da smjesta odu u skloništa, neki su to već učinili«, kazao je on.

Sjeverna Koreja najavila je rano ujutro da će izvoditi vježbe s pravim streljivom u Žutom moru, blizu pomorske granice. Pjongjang je zatražio od Seula da »stavi pod nadzor« svoje brodove prije manevara. Seul je smjesta odgovorio upozorenjem da će uzvratiti na svaki incident.

Pomorska granica između dvije zemlje u nekoliko je navrata u prošlosti bila poprište smrtonosnih sukoba.

Hina