Napad na Šri Lanki planiran najmanje 7 godina, a napadači su obrazovani ljudi: Među bombašima samoubojicama i jedna žena

Napad na Šri Lanki planiran najmanje 7 godina, a napadači su obrazovani ljudi: Među bombašima samoubojicama i jedna žena

Šrilankanski ministar obrane Ruwan Wijewardene potvrdio je na konferenciji za medije da je u terorističkim napadima na Šri Lanki, za koje je odgovornost preuzela Islamska država, poginulo najmanje 359 osoba, javlja CNN.

Među devet bombaša samoubojica, bila je i jedna žena, potvrdio je Wijewardene. Kazao je da je većina napadača obrazovana i financijski stabilna, a za jednoga se vjeruje da je studirao u Velikoj Britaniji i diplomirao u Australiji. "Većina njih su dobro obrazovani i potječu iz možda srednje ili više srednje klase. Dakle, oni su financijski prilično neovisni i njihove obitelji su prilično stabilne financijski. Vjerujemo da je jedan od bombaša samoubojica studirao u Velikoj Britaniji, a možda je kasnije i diplomirao u Australiji, prije nego što se vratio u Šri Lanku", rekao je ministar obrane.

Bivši zapovjednik vojske Šri Lanke rekao je da je napad zasigurno planiran najmanje sedam ili osam godina, javlja Reuters.

Zabranjeno bilo kakvo pokrivanje lica

Kako piše CNN, najmanje jedan hotel u Šri Lanki nakon napada donio je odluku o zabrani pokrivanja lica. Britanski turist koji odsjeda u Ella Flower Garden resortu, u malom gradu Ella, kazao je u CNN-u da se ta odluka provodi od utorka i objasio da se radi o "zabrani hidžaba i burke".

Kosala Dissanayake, direktorica prodaje hotela, potvrdila je pravilo i naglasila da se zabrana proširuje na sva pokrivala za lica. "To uključuje i kacige koje potpuno pokrivaju lica i potpuno zatvorene jakne", kazala je i dodala: "Zbog trenutne situacije na Šri Lanki moramo donijeti neke teške odluke".

Hotelska zabrana slijedi navode da su muslimanski ekstremisti odgovorni za koordinirane napade u hotelima i crkvama.

Za napade je odgovornst preuzela Islamska država, a ravnatelj nacionalne policije Pujuth Jayasundara i prije napada objavio upozorenje nakon informacije "strane obavještajne agencije" da islamistički pokret planira izvesti "bombaške napade na velike crkve" i na indijsko veleposlanstvo u Colombu.

Napadi osveta za Novi Zeland

Preliminirani rezultati istrage pokazali su da su krvavi napadi na Šri Lanki osveta su zbog napada u Christchurchu, na Novom Zelandu.

Vlada Šri Lanke je upozorila da napadači i dalje mogu biti na slobodi, a nekoliko zemalja izdalo je upozorenja o putovanju za zemlju.

Kako piše RT, policija je do sada uhitila najmanje 60 ljudi za koje se sumnja da su povezani s napadima, a ISIS objavio fotografiju osoba za koje tvrdi da su počinile brutalne napade.

dnevnik.hr