Napad je osveta za uhićenje najtraženijeg teroriste?

terorizam

Zračna luka je trenutačno zatvorena i zadnji let bio je u 7.55 prema Madridu. Pretpostavlja se da je bila jedna ili više eksplozija. Obavlja se evakuacija ljudi iz zračne luke.

Belgijska novinska agencija Belga javlja da se neposredno prije eksplozija čula pucnjava i povici na arapskom jeziku, prenosi Reuters.

Podsjetimo, u petak je u Bruxellesu u dramatičnoj policijskoj akciji uhićen najtraženiji terorist svijeta, Salah Abdeslam, glavnooptuženi za pariške napade.

Kako je ranije objavljeno, planirao je akcije i u Bruxellesu, izjavio je tijekom vikenda belgijski ministar vanjskih poslova Didier Reynders otkrivši da je više od 30 osoba bilo upleteno u terorističke napade u Parizu.

Odmah nakon njegovog uhićenja, pojavila su se nagađanja o osveti Islamske države, čiji je Salah Abdeslam bio pripadnik.

Taj francuski državljanin marokanskog podrijetka, sitni kriminalac iz Molenbeeka, osumnjičen je da je imao ključnu ulogu logističara u džihadističkim napadima 13. studenoga u Parizu u kojima je ubijeno 130 ljudi.

Smatra se da je "igrao središnju ulogu u stvaranju Odreda 13. studenoga" jer je sudjelovao u prihvatu pojedinih džihadista u Europu, rekao je u subotu navečer državni odvjetnik iz Pariza Francois Molins.

Optužen u Belgiji za "teroristička ubojstva i za sudjelovanje u djelatnostima terorističke skupine" Abdeslam je preko odvjetnika najavio da će odbiti izručenje Francuskoj.