Nakon tri tjedna opsade ISIL prodiru u grad, vode se ulične borbe

Kobani, ISIL, Ekstremisti iz ISIL-a, Turska
Nakon tri tjedna opsade i velike ofenzive u kojoj su ISIL uspjeli u kratkom periodu zauzeti stotine kurdskih naselja u okolici, borbe se sad već vodi i unutar samog grada.

Prema zadnjim informacijama već se vode i ulične borbe između ISIL-ovih militanata i kurdskih boraca. Grčevitu obranu grada vode kurdski zapovjednik Esmat al-Sheikh koji je potvrdio kako su se ISIL probili oko 300 metara unutar grada na prostoru istočnih gradskih četvrti dok u isto vrijeme nastavljaju žestoko granatiranje ostatka grada."Pobijediti ćemo ili ćemo umrijeti. Niti jedan borac neće otići", poručio je Esmat al-Sheikh. "Svijet gleda, samo gleda, gleda kako ovi monstrumi ubijaju sve pred sobom, uključujući i djecu... no, mi ćemo se boriti sve do samoga kraja s oružjem koje imamo", poručio je.

Pomoć koju su Kurdi dobili u obrani grada je slaba. SAD i njihovi partneri u tzv. Anti-ISIL koaliciji izveli su nekoliko napada na ISIL-ove položaje ispred grada Kobani, no ti napadi nisu bili ni približno dovoljni da bi se eventualno slomila opsada ili da bi se spriječio prodor ISIL-a u sam grad nakon što su u okolnim naseljima počinili masakr nad lokalnim civilnim stanovništvom.S druge strane, sjeverne strane, turske snage sprječavaju kurdske borce koji žele preći granicu kako bi otišli braniti grad Kobani. U isto vrijeme sve veći broj izbjeglica bježi iz grada Kobani prema Turskoj - samo jučer je pokrenuta dodatna evakuacija nekoliko tisuća ljudi nakon što je postalo jasno da je ISIL već u gradu.

Kurdske i pro-kurdske turske stranke pozivaju na masovne demonstracije diljem zemlje kako bi se osudila turska politika i puštanje grada ISIL-u.

Iz Sirije stižu dodatne loše vijesti - militanti su izveli samoubilačke napade na prostoru sjeveroistočnog sirijskog grada Hasakah te pritom ubili najmanje 30 kurdskih boraca.

Kobani će biti, već i jest, najveća kurdska bitka protiv ISIL-a na prostoru Sirije. Nema sumnje da će grad braniti žestoko - jedna djevojka, pripadnica kurdskih oružanih snaga, jučer je izvela samoubilački napad, raznijela se u sukobu s ISIL-ovim borcima nakon što je ostala bez municije.

Unatoč odlučnosti, Kurdi će se teško moći suprotstaviti ISIL-u ako druge sile rade protiv njih. To se prije svega odnosi na Tursku koja neće dopustiti slobodno kretanje Kurdima preko granice, bar ne iz pravca Turska-Sirija, mada je to nešto što godinama dopuštaju svim anti-Assad skupinama koje su izrazile volju za rat protiv sirijskih vlasti i vojske.

izvor(i): Reuters | AP | RT | BBC