Nakon povlačenja, Kosovski specijalci ROSU ponovo zauzeli Brnjak, čuje se pucnjava, ima ranjenih

kosovo, sukobi, Srbija, granica, Hashim Thaci, kosovo, mobilizacija
Policajci su pucali kako bi se probili do prolaza mimo Srba koji su pokušali blokirati put ka prelazu, javlja agencija Beta.

Još nije poznato ima li ozlijeđenih ili nastradalih. Policija Kosova za sada se nije oglasila tim povodom.

Specijalne jedinice KPS ROSU najpre su se povukle s prelaza Branjak. Proteklih sati situacija na prelazu Brnjak je bila izuzetno napeta u iščekivanju rezultata pregovora predstavnika Vlade Srbije, KFOR-a i vlasti iz Prištine.

Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović izjavio je na graničnom prelazu Jarinje da ima informacije da su kosovski specijalci na prelazu Brnjak pucali u Srbe koji prosvjeduju i da je Kfor ka tom punktu uputio jedinicu kako bi se izbjegla dalja eskalacija nasilja.

"Bilo je pucanja, čuli smo da je ta jedinica Kosovske policije pucala na naše ljude. Jako je važno da u ovom trenutku ostanemo mirni i da imamo prave informacije", rekao je Stefanović novinarima i okupljenim Srbima.

Ministar za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Goran Bogdanović potvrdio je da su se specijalne snage Kosovske policije povukle, nešto poslije 11 sati, iz Leposavića, Brnjaka i Rudara, što je prvi korak ka ispunjenju zahtjeva Beograda da se, u cilju sprečavanja eskalacije napetosti, kosovski specijalci povuku sa sjevera Kosova.

Pripadnici jedinice ROSU prethodno su se povukle iz Leposavića, što je rezultat dogovora predstavnika Beograda, Prištine i Kfora.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović istovremeno je demantirao priopćenje iz Prištine da su specijalci KPS preuzeli kontrolu nad administrativnim prelazom Jarinje.

Kosovski specijalci su proteklu noć proveli na magistralnom putu Leposavić - Kosovska Mitrovica, jer zbog barikada Srba nisu uspjeli doći do prelaza Jarinje, a od jutros se povlače ka Prištini.

Predsjednik općine Zubin Potok Slaviša Ristić kaže da će Srbi organizirati dežurstva i da više neće dozvoliti iznenađenja poput sinoćnjih kada su prelaz prema Srbiji zauzeli pripadnici specijalne policijske jedinice. Ristić je također kazao da narod Ibarskog Kolašina ne želi granicu prema Srbiji koju smatra svojom državom i da će se svim legitimnim sredstvima boriti za svoja prava.

Ministar Bogdanović je naveo da očekuje odgovor vlasti u Prištini na ponudu Beograda za deblokadu - da se specijalci KPS povuku sa svih lokacija na koje su prošle noći raspoređeni, a Srbije će odblokirati puteve na sjeveru Kosova.

Bogdanović dodaje da očekuje da će se on i šef tima Beograda za dijalog s Prištinom Borko Stefanović ponovo sastati sa zapovjednikom Kfora Erhardom Bilerom, kojem su sinoć iznijeli predlog za rešenje situacije.

Podsjetimo, vlasti u Prištini donele su odluku da se na graničnim prelazima Kosova sa Srbijom Jarinje i Brnjik rasporede specijalne jedinicie kosovske policije ROSU. Srbi sa sjevera Kosova, u znak prosvjeda, organizirali su blokade puta kod Leposavića, a na sjever Kosova odmah su se uputili šef beogradskog tima za pregovore s Prištinom Borko Stefanović i ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović, koji su se obratili okupljenim Srbima, a potom su razgovarali i sa zapovjednikom Kfora.

Nakon tog susreta, rano jutros general Erhard Biler otišao je na razgovor s kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, koji je, prema navodima RTK naredio da se još specijalnih jedinica pošalje na granični prelaz, a potom se vratio i ponovo razgovarao sa Stefanovićem i Bogdanovićem.

Šef beogradskog tima u dijalogu s Prištinom rekao je ranije da je rješenje novonastale situacije na pomolu i da je s Bilerom dogovorena većina elemenata.