FOTO/VIDEO  Najveći grad istočne Sirije, Deir ez-Zor nije više u potpunom okruženju

Sirija, rat u siriji, Sirija, rat u siriji, Deir ez-Zor, sirijski sukob, Sirija, ISIL, anti-ISIL koalicije , Ekstremisti ISIL-a
Dvoje ruskih vojnika ubijeno je u artiljerijskom napadu ISIL-ovih terorista na prostoru provincije Deir ez-Zor - informaciju je potvrdilo rusko ministarstvo obrane. Navodno su ubijeni dok su sudjelovali u pratnji konvoja ruskog Centra za pomirenje u Siriji.

Incident se desio u trenutku dok se sirijska vojska nalazi u velikoj ofenzivi koja ima za cilj napokon osloboditi najveći grad istočne Sirije, Deir ez-Zor.

Guverner provincije, Mohammed Ibrahim Samra, rekao je tijekom jučerašnjeg dana u razgovoru za Reuters kako se očekuje da će vladine snage probiti obruč u roku od 24 do 48 sati. U isto vrijeme stigle su informacije kako su se neke jedinice, spekulira se da je riječ o komandosima, već probile i spojile sa snagama unutar opkoljenog Deir ez-Zora.

Zadnje službene informacije sirijske državne televizije govore kako se vojska nalazi na 3 kilometra od grada.

Koliko će bitka za grad potrajati teško je reći, no sirijska vojska zadnjih tjedana niže pobjedu za pobjedom protiv ISIL-a. Pobjeda kod Deir ez-Zora bila bi od ogromne važnosti i moglo bi se reći da će to biti slom ISIL-a u Siriji.

Ruske zračne snage intenzivno rade na tome da se to desi što prije - tijekom zadnjih 24 sata izveli su 80 akcija, pritom su uništili nekoliko tenkova, oklopnih vozila te 10-ak vozila s ugrađenim strojnicama. Iz ruskog ministarstva obrane navodi se kako je u ovim akcijama ubijeno ili ranjeno najmanje 70 terorista.

Zadnje vijesti sirijske državne novinske agencije SANA navode kako su sirijske zračne snage uspješno uništile ISIL-ovo zapovjedno sjedište na prostoru gradske četvrti Hweika na zapadu grada Deir ez-Zor, ubivši pritom najmanje devetero njihovih zapovjednika.

Iz samog grada stiže snimke koje prikazuju oduševljenje građana činjenicom da počinje probijanje terorističkog obruča. Ljudi izlaze na ulice slaveći probijanje sirijske vojske nakon što su proveli više od 3 godine u potpunom okruženju terorista, primajući pomoć jedino iz zraka. Procjenjuje se kako na prostoru Deir ez-Zora danas živi više od 100,000 civila