Najbolji svjetski stručnjaci za prognoze objavili kakva će nam biti zima

Kupres, snijeg, Kupres, skijanje, zima, Božić, Hrvatska, skijaši, vlašić, Kupres, Babanovac , Hercegovina, snijeg, Kupres, skijanje, snijeg, vremenska prognoza, zima, snijeg, skijalište  , turizam
Među njima je bila i meteorologinja RTL-a Dunja Mazzocco Drvar, koja je iznijela najvažnije zaključke s konferencije.

Kada govorimo o prognozi za nadolazeću zimu, vidljiva je jasna razlika između sjeverozapadnog i južnog dijela Europe - to će biti ujedno najvažnija karakteristika nadolazeće zime: vlažniji i hladniji sjeverozapad nasuprot suhom i toplijem južnom dijelu Europe.

"Misli se, naravno, na toplije od uobičajenog, a ne toplije od sjevera", objašnjava Mazzocco Drvar.

Suha zima na jugu
Na jugu će se nastaviti dugotrajno sušno razdoblje koje bi opet za posljedicu moglo imati poljoprivredne probleme sljedećeg proljeća, ali i nastavak opasnosti od požara na tom području.

"To ne znači da oborina ovdje neće biti, nego samo da će ih biti manje od uobičajenog u hladnom dijelu godine", objašnjava meteorologinja RTL-a.

A zima u Hrvatskoj?

Kod nas će zima ipak biti blaža od prošle.

"Nemojte misliti da to znači da neće biti snijega. Dapače, vrlo je velika vjerojatnost za nekoliko snježnih epizoda i to s obilnijim snježnim pokrivačem - i ne samo u planinama.

Oni koji vole zubato sunce na svoje će doći u drugom dijelu zime. Sve ovo zajedno znači vrlo dinamične zimske uvjete, česte promjene tipa vremena, što onda isključuje ona dugačka, tmurna razdoblja", objasnila je Dunja Mazzocco Drvar.

index.hr