Naglasci posjeta Pape Franje

papa Franjo
Ekumenske poruke suživota i poštivanja različitih, pluralizam kultura, poziv narodima na pomirbu, a političarima na odgovornost u gradu koji je iskusio rat naglasci su koje o Papinu posjetu Sarajevu u subotu prenose svjetske i regionalne agencije.

Agencije u regiji, Tanjug i STA prenose ocjene poglavara bosanskohercegovačkih katolika kardinala Vinka Puljića da je Franjin posjet Sarajevo ohrabrenje ostanku Hrvata u toj državi gdje se broj katoličkih vjernika prepolovio.

»Među Srbima, Hrvatima i Bošnjacima te srdačni odnosi između muslimana, židova i kršćana i drugih manjina imaju važnost koja seže daleko iznad Bosne i Hercegovine«, prenosi Radio Slobodna Europa Papine riječi.

Citira također Papine riječi o Sarajevu kao Jeruzalemu Europe i ocjenu da »pluralizam kultura može oživjeti pomirenje i zacijeliti rane«.Svrha je Papina posjeta Sarajevu promicati mir i pomirbu diljem zemlje, prenosi britanska mreža BBC. Ističe da je Papa poziv svijetu na mir odaslao upravo iz Sarajeva koje je pretrpjelo iskustvo rata.

Taj je grad mučenik ujedno i »simbol koegzistencije kultura i religija« nasuprot »barbarstvu«, prenosi francuska agencija AFP.»Papa je pozvao stanovnike BiH u subotu da traže trajan mir i sklad među vjerama kako bi pomogli izliječiti duboke, trajne rane rata od 1992.-1995. koji je poharao tu bivšu jugoslavensku republiku«, piše agencija Reuters.

Suživot triju zajednica »svjedoči cijelom svijetu da je suradnja između različitih naroda i vjera u cilju zajedničkog dobra moguća«, citira AFP papu Franju.Dodaje da je Papa pozvao političare da »učine više« i da je predsjedniku predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću kazao da je jednakost svih građana pred zakonom »nužna«.

»Narod u BiH zna da je idući korak na njihovim političarima«, piše njemačka agencija dpa o Franjinoj poruci vodstvu zemlje.

Dpa dodaje da je za susreta s političarima i na misi Papa pozvao nacionalne vođe u još podijeljenoj BiH da okonačju podjele i pokrenu zemlju prema naprijed.STA prenosi da je papa Franjo na misi u Sarajevu, središnjem dijelu svog pastoralnog pohoda upozorio na »ozračje rata« koje vlada u svijetu gdje se »treći svjetski rat vodi u dijelovima«.

Slovenska agencija ističe također da je Papa političarima s kojima se sastao rekao da se BiH može graditi, a mir u noj učvršćivati samo dijalogom, izgradnjom povjerenja i uvažavanjem drugog i drugačijeg.

Talijanska agencija ANSA citira Papine riječi da narod koji »zaboravlja svoju prošlost nema budućnosti« i da se zaboraviti ne smije ne zato da bi se svetilo već da bi se stvorio mir, a koje je izrekao pošto je saslušao svjedočenja svećenika i redovnica o stradanjima tijekom proteklog rata.

Neke agencije poput Tanjuga donose i profil pape Franje, a sve donose podatke o multikonefsionalnoj BiH od 3,8 milijuna ljudi u kojoj je 1. lipnja stupio na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom unijom.