Nadzorne kamere snimile Tunižanina osumnjičenog za napad u Berlinu

Snimku je objavila njemačka televizijska stanica RBB, a na njoj se vidi muškarac s vunenom kapom na glavi kako stoji pred vratima džamije nešto prije 4 sata ujutro u utorak, manje od osam sati nakon strašnog masakra u srcu njemačke prijestolnice u kojem je najmanje 12 ljudi poginulo, a gotovo 50 ih je povrijeđeno.

RBB javlja da je spomenuta džamija zatvorena te da je poznata i kao 'džamija za ISIL-ovce'. Isti je muškarac na istoj lokaciji snimljen i 14. i 15. prosinca, manje od sedam dana prije napada na božićni sajam.

Policija je u četvrtak upala u džamiju i detaljno je pretražila, ali nikoga nije uhitila. Policija je u džamiju upala i prošle godine zbog sumnje da se tu prikuplja novac koji se šalje ekstremistima u Siriju. Protiv jednog imama tada je pokrenuta istraga.

Ovo je prva snimka navodnog napadača na božićni sajam nakon samog napada. Potraga za njim traje po cijeloj Njemačkoj, a uzbuna je dignuta i u cijeloj Europi.

Prema dosad dostupnim informacijama, Amri je upao u kamion poljskih oznaka te je svladao i usmrtio vozača, a zatim se zaletio u gomilu, o čemu svjedoči i snimka koju je zabilježila kamera u jednom automobilu, a objavljena je u četvrtak navečer.

Amri je, inače, odrastao u skromnom domu u Tunisu, nije bio pretjerano religiozan, pio je alkohol, a nakon što se pridružio valu migranata preko Sredozemlja završio je u italijanskom zatvoru i iz njega izašao kao potpuno druga osoba, a moguće je da su ga radikalizirali islamisti, prepričavaju njegova braća čije riječi prenosi Reuters.

Walid i Abdelkader Amri pretpostavljaju da su propalog azilanta radikalizirali islamisti tijekom 4-godišnjeg boravka u zatvoru, gdje je završio zbog podmetanja požara, krađi, prijetnji i vandalizma.

- On ne predstavlja našu obitelj. Otišao je u zatvor s jednim mentalnim sklopom, a kada je izašao bio je potpuno drugačiji, kazao je Abdelkader.

Je li i kada Amri postao radikalan tek će se vidjeti. No, u Oueslatiji, ruralnom gradiću koji živi uglavnom od poljoprivrede, braća ističu da se nešto stubokom promijenilo u Amriju nakon što je prije pet godina otišao na opasan put preko mora.

- Napustio je Tunis kao normalan čovjek. Pio je alkohol, nije čak niti molio. Nije bio vjernik. Moj otac i moj brat, zajedno smo molili, ali on ne, kazao je Walid.

Njemački ministar unutrašnjih poslova Thomas de Maiziere u četvrtak je kazao da su istražitelji pronašli njegove otiske prstiju na vratima kamiona i sada se za njim traga diljem Europe.

- Ako je to učinio, nanio nam je sramotu, ali vjerujem da nije. Otišao je u Europu zbog socijalnih pitanja, da radi i pomogne svojoj obitelji, dodao je Abdelkader.

Brat Walid nagađa da je Amri radikaliziran u zatvoru, gdje je boravio sa Sirijcima, Alžircima i Egipćanima. Italija ga je nakon što je odslužio zatvorsku kaznu htjela vratiti u Tunis, ali ga vlasti nisu htjele, tvrdeći da uopće nije sigurno da je iz Tunisa.

Talijani su ga stoga zatražili da naprosto napusti zemlju te je 2015., s valom izbjeglica stigao preko Švicarske u Njemačku. Podnio je zahtjev za azilom u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji koji mu je u lipnju ove godine odbijen. No, ni tada nije deportiran jer ga Tunis nije htio prihvatiti, pozivajući se na nedostatak identifikacijskog dokumenta.

U Berlinu je zapeo za oko policiji i bio je pod prismotrom zbog sumnje u planiranje pljačke kako bi se domogao novca za kupovinu automatskog oružja, a navodno je tražio pomagače za mogući napad. Objavljeno je kako je za oko zapeo i američkim službama, no očito ništa od toga nije bilo dovoljno da bi ga se spriječilo u terorističkom naumu.