Nacionalisti okupirali Njemačku prvi put nakon Drugog svjetskog rata

njemačka desnica
Pedesetak članova i simpatizera pili su pivo i slavili pobjedu, koju su na mnoge načine osjećali kao svoju, piše Yardena Schwartz za Politico.

Tema sastanka trebali su biti lokalni izbori u svibnju, kada AfD očekuje dobiti mjesta u nekoliko njemačkih pokrajinskih parlamenata. (Stranka trenutno drži mjesta u 10 od njemačkih 16 saveznih zemalja). Ali, umjesto razgovora o lokalnim izborima, glavna tema večeri bio je Donald Trump.

Dirk Driesang, član federalnog odbora AfD-a, usred krcatog restorana ljudima (i zastavicama na kojima je pisalo "AfD voli Njemačku") započeo je svoj govor.

Očekivano, krenuo je s Trumpovim njemačkim korijenima. Naime, djed Friedrich izabranog američkog predsjednika rođen je i odrastao je Kallstadtu. Friedrich je bio deportiran zbog toga što je izbjegavao vojnu obvezu, uz osmijeh je ispričao Driesang. Smatrajući da je to skroz uredu jer će njegov unuk napraviti u SAD-u ono što se AfD nada napraviti u Njemačkoj.

Samo je AfD slavila Trumpovu pobjedu

- Amerika na prvom mjestu dolazi u Njemačku - zagrmio je Driesang, a njegova verzija Trumpovog predsjedničkog slogana zaradila je ogroman aplauz. Od svih njemačkih političkih stranaka, jedino je AfD slavila Trumpovu iznenađujuću pobjedu.

Prvi komentar kancelarke Angele Merkel nakon objave rezultata američkih izbora bio je o tome šta je prava definicija demokracije.

Ipak, treba reći da je AfD, čiji je dramatični rast posljednje dvije godine bio motiviran jednakim antiimigrantskim, antiislamskim i antisistemskim elementima koji su Trumpa doveli na vlast, upravo u tome vidio pobjedu kralja nekretnina kao dobar znak za svoj kontroverzni pokret.

Plan pokreta je da nacionalizam u Njemačkoj ponovo postane popularan - po prvi put nakon Drugog svjetskog rata.

- Ovi rezultati izbora daju nadu Njemačkoj i Europi - rekla je čelnica Frauke Petry i dodala:

- Baš kao što Amerikanci nisu vjerovali manipulacijama mainstream medija, građani Njemačke, također, imaju hrabrosti donositi vlastite odluke na izborima i neće ostati kući sjedeći - naglasila je Petry.

Treća najveća politička stranka u Njemačkoj

Stranka se samouvjereno sprema za povijesni rezultat koji očekuju na slijedećim nacionalnim izborima, na kojima će se Merkel suočiti sa svojim najvećim izazovom dosad. Nakon što im je falilo pet posto da bi ušli u nacionalni parlament na izborima 2013., ankete trenutno pokazuju da bi AfD mogao dobiti 16 posto na izborima 2017.

To bi ih učinilo trećom najvećom političkom strankom u Njemačkoj, odmah iza Kršćansko-demokratske unije (CDU) Angele Merkel i Socijaldemokratske partije (SPD), koja je dio velike koalicije Anegele Merkel. Očekuje se da će teroristički napad koji je usmrtio 12 ljudi na božićnoj tržnici u Berlinu ovog ponedjeljka dati još veći polet AfD-u, te smanjiti podršku za Merkel koja je bila kritikovana, jer je pružila dobrodošlicu za gotovo milijun migranata samo u 2015. godini.

Mnogi od AfD-ovih glasača prije su podržavali Merkel. Međutim, upravo takva široka osuda AfD-ova populizma je ono što galvanizira pristaše stranke i ono što je poguralo toliko mnogo Nijemaca u njihove redove.

- Postoji veliki broj njemačkog stanovništva koji smatra da ih politički establišment nije adekvatno zastupao i jednostavno su čekali na stranku kao što je AfD, koja im može pružiti organizaciju oko koje mogu kristalizirati svoj bijes i svoje nade za alternativnu političku akciju - kaže dr. Werner Patzelt, politolog s Tehničkog univerziteta u Dresdenu.