NA KORAK DO EKOLOŠKE KATASTROFE NEVIĐENIH RAZMJERA

nafta, kina, japan

Gorući iranski tanker ušao je u srijedu popodne u japanski morski gospodarski pojas, rekao je u petak glasnogovornik japanske obalne straže, pošto su ga snažni vjetrovi otpuhali dalje od kineske obale.

Tanker, koji gori već gotovo tjedan dana nakon sudara s drugim brodom u subotu navečer u Istočnom kineskom moru, nalazio se u četvrtak ujutro oko 300 kilometara od otoka Amami Oshima. Radi se o jednom od sjevernih otoka u arhipelagu Ryukyu kojem pripada i Okinawa.

Obalna straža poslala je u to područje patrolne brodove i zrakoplov kako bi procijenili situaciju, rekao je glasnogovornik. Dodao je da su kineske vlasti odbile pomoć Japana rekavši da će je zatražiti ako bude potrebno.

Deseci kineskih i južnokorejskih spasilačkih brodova danima se bori s udarima vjetra, visokim valovima i otrovnim plinovima u nastojanju da spriječe ekološku katastrofu i utvrde sudbinu 31 nestalog mornara.

Plovilo je prevozilo ultra laki oblik nafte poznat kao kondenzat koji je opasniji za okoliš od sirove nafte. Kondenzata je na brodu bilo 136 tisuća tona što je ekvivalent milijunu barela.

Izvor: Jutarnji list