Na kopnu i moru, u zraku, svemiru i kibernetičkom prostoru: Rusija objavila da je spremna za rat na svim poljima

Rusija, zapad, rusija protiv zapada, globalni rat

Rusija kao interesna strana potencijalnim vojnim sukobima s tehnološki visokorazvijenim neprijateljem odsad može voditi borbene operacije na dva nova polja.

Ruski general pukovnik Sergej Rudskoj, šef Direktorata glavnih operacija generalskog zbora ruske vojske, istaknuo je da se "pristup ruske vojske vojnim operacijama promijenio, s pojavom novih formi i metoda stvaranja vojnih kapaciteta i rasporeda vojnih snaga", prenosi Pravda.

Rusija će tako odsad moći voditi rat kroz pet elemenata: na kopnu, u zraku, na moru, u svemiru te u virtualnom prostoru. S obzirom na to da je priroda modernih ratova postala raznolika, s njom se proširio i opseg ciljeva u svakom od navedenih elemenata ratovanja, istaknuo je Rudskoj.

Moderni sustav međunarodnih odnosa nalazi se u stanju kaosa te time postaje krajnje nepredvidiv, a u dokumentu koji je ruska vojska izradila procjenjuju se i najvažniji uvjeti i ciljevi koje SAD i Zapad moraju ostvariti kako bi zadržali dominantnu poziciju i status quo.

Prvi je da očuvaju vojno-političku koaliciju Zapada, zajedno s njezinim sustavom vrijednosti. Drugi je uvjet da uspješno konsolidiraju postojeću tehnološku te posebno vojnu superiornost Zapada nad svim drugima. Treći i konačni uvjet jest da uspješno spriječe stvaranje novih koalicija drugih zemalja koje bi dovelo do stabilizacije vojno-političkih odnosa na globalnoj i regionalnoj razini.

U istom se dokumentu procjenjuje i da će vojna konfrontacija između zemalja svijeta nastaviti istim intezitetom zbog jake namjere SAD-a u neutraliziranju procesa u svijetu koji prijete njihovu monopolističkom pravu na kontrolu međunarodnih odnosa.

dnevnik.hr