Na Haitiju uragan Matthew do sada odnio 339. života

haiti, uragan Matthew, orkanski vjetar
Nema sumnje da ovo neće biti konačan broj žrtava na Haitiju, jer su u neke dijelove ove siromašne otočne države spasilačke ekipe tek počele dolaziti. Osim na Haitiju, uragan je odnio četiri života i u Dominikanskoj Republici.

Američki predsjednik Barack Obama proglasio je izvanredno stanje na Floridi i u Južnoj Karolini, a milijuni stanovnika u priobalnim područjima Floride, Georgije i Južne Karoline napuštaju svoje domove.

»Oluja će vas ubiti. Nemojte čekati. Krenite odmah«, dramatično je poručio guverner Floride Rick Scott na konferenciji za medije, pozivajući stanovnike na istočnoj obali poluotoka na evakuaciju.

Uragan Matthew je već prošao više od 3000 kilometara, a nastavlja pustošiti nesmiljenom žestinom. I dalje se radi o uraganu 4. kategorije s udarima vjetra do 220 kilometara na sat, a oluja se kreće brzinom 22 kilometra na sat.

Glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest upozorava kako će ovo, vjerojatno, biti najžešća oluja koja je pogodila SAD u posljednjih deset godina, a neki meteorolozi upozoravaju kako bi, prema sadašnjem kretanju, Matthew mogao u svom rušilačkom pohodu čak dvaput udariti na području Floride.

Iz Pentagona su objavili kako šalju vojne helikoptere u spasilačke misije na Haitiju, a iz Bijele kuće su američkim građanima poručili da pogledaju razmjere štete koju je uragan učinio u karipskom području, ako su u dilemi trebaju li napustiti svoje domove i evakuirati se prema unutrašnjosti.

Hina