Na Bliskom istoku sve napetije

saudijska arabija,  masovno pogubljenje , iran, saudijska arabija, Bliski istok, Bliski istok, saudijska arabija, iran
Očekivalo se kako će saudijsko smaknuće šijitskog klerika Nimra al-Nimra izazvati lančanu reakciju na Bliskom istoku i to se upravo i dešava.

Prvo je došlo do napada gnjevnih iranskih prosvjednika na kompleks saudijske ambasade u glavnom gradu Irana, Teheranu. Saudijska Arabija je na to reagirala prekidom diplomatskih odnosa s Iranom i povlačenjem svojeg diplomatskog osoblja.

Sada je istu stvar odlučila učiniti i zaljevska monarhija Bahrain - njihovi državni mediji upravo su objavili kako se prekidaju svi diplomatski odnosi s Iranom te kako iranski diplomati imaju 48 sati da napuste zemlju.

Ovo bi moglo dovesti do još znatnije eskalacije tenzija. Naime, otočna država Bahrain u bliskom je savezništvu sa Saudijskom Arabijom, no Bahrain je većinski šijitska država dok je na vlasti sunitska kraljevska obitelj. Prekid diplomatskih odnosa s Iranom mogao bi sada ponovno dovesti do masovnih anti-vladinih prosvjeda u Bahrainu, koji zapravo nisu ni prestali još od proljeća 2011.

Nedugo nakon odluke vlasti u Bahrainu stiže slična odluka i iz Sudana. Sudansko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je kako Sudan prekida diplomatske odnose s Iranom.


Izvor: rt.com