Mračna strana pada cijene benzina

Trenutno su tržišne implikacije pozitivne, no postoji i tamna strana pada cijene benzina koja počinje negativno utjecati na brojne zemlje u svijetu.

Pozitivna strana pada cijene benzina je ta da će krajnim korisnicima ostati više novca za trošenje, što će pak podignuti zamrla gospodarstva, pogotovo što je pred nama tradicionalno blagdansko šoping ludilo.

Putin otkrio zašto je cijena nafte tako drastično pala

Mračna strana je ta što je i ovo pojeftinjenje samo dokaz da se globalno gospodarstvo ne razvija dovoljno brzo kako bi primilo rast u proizvodnji nafte. Pad cijena doveo je i do slabljenja valuta zemalja koje su predvodnice u proizvodnji nafte. Rusija je, primjerice, doživjela pad rublja od čak 24 posto u odnosu na dolar od početka studenog, piše Business Insider.

Ovisni o nafti

Rusiji je potrebna cijena od 100 dolara po barelu, a tu su i druge zemlje čija gospodarstva uvelike ovise o nafti. Na posljetku, kada se potroše rezerve u stranim valutama, vrlo je vjerojatno da ćemo svjedočiti recesiji u tim zemljama.

Recesija u zemlji poput Rusije imati će itekako negativnog efekta, pogotovo za zemlje euro zone u njenom okruženju. To bi na kraju moglo dovesti do destabilizacije i političke nesigurnosti u zemljama koje ovise o proizvodnji nafte.

Investitori u SAD-u bi već početkom 2015. mogli osjetiti negativne strane, jer se pretpostavlja da će sporiji rast i slabljenje stranih valuta imati utjecaja i na dionice vodećih multinacionalnih kompanija.

Otpor Bundesbanke

U Europi, ne izgleda vjerojatno da će Europska središnja banka (ESB) biti u mogućnosti dogovoriti nužni konsenzus oko otpuštanja sredstava kroz kupnju javnog duga do kraja prvog kvartala, a možda i nikad. Mario Draghi, predsjednik ESB-a, naišao je na otpor njemačke Bundesbanke i cijela će priča vrlo vjerojatno završiti na sudu. Što će se više stvari odugovlačiti, to će i situacija u Europi biti gora, jer vremena je sve manje.

Druga opcija koja preostaje ESB-u jest kupnja zlata. Ukoliko će europsko gospodarstvo nastaviti slabiti, opcija kupnje zlata činiti će se kao primamljiva ideja, no to će biti potez očajnika. Kako bilo, ukoliko ESB ne bude ubrzo djelovao, financijska kriza u Europi mogla bi se dodatno razmahati.

Danas.hr|Business Insider