Mostarci iz Irske: Trese se i tlo pod nogama, troje ljudi izgubilo živote

uragan nate
Za područje Sjeverne Irske, Velsa, jugozapada Škotske i otoku Man izdato je žuto upozorenje koje će na snazi biti do 23.00 sati po britanskom vremenu.

Iz meteorološke službe su upozorili na "moguću životnu opasnost" zbog naleta vjetra na južnoj obali Irske jačine do 176 kilometara na sat.

Prvi.tv je stupio u kontakt s četvero Mostaraca koje su trenutno u Dublinu, Galwayu i Wexfordu, a reakcije su različite.

A.Ć. kaže kako je situacija u Wexfordu koji se nalazi u jugoistočnoj Irskoj zabrinjavajuća:

"Naleti vjetra su stvarno jaki. Ne možemo izaći vani, vjetar nosi sve pred sobom, trese se i zemlja. Situacija je baš kako se piše po medijima - teška. Nismo se nadali baš ovakvom nevremenu. Za sada je živote izgubilo troje ljudi.

B.M. i S.V. su nam kazali kako u Dublinu i nije tako teška situacija.

"Puno je gore u drugim djelovima Irske. Malo se naoblačilo i nešto jači vjetar puše, ali nije toliko opasno. Ima materijalne štete i pokoje stablo je iščupano, ali na sreću nitko nije stradao. Zbog sigurnosnih razloga škole i neke radnje su zatvorene, taksiji i autobusi ne voze", kazala je B.M.

"Valjda je situacija gora na zapadnoj strani. Ovdje i nije toliko opasno, ne radimo i uživamo", kazao je S.V. iz Dublina.

I.Č. iz Galwaya, koji je na zapadnoj obali, kaže kako je bilo teško, a na vijestima javljaju kako su najviše nastradali Cork i Waterford, naleti vjetra su do 150 km/h, a ima i troje mrtvih.

Irski premijer Leo Varadkar je rekao da je Ophelia opasna oluja i savjetovao je stanovnike da ostanu u kućama dok ona ne prođe.

Iz irskog meteorološkog zavoda predviđaju da će oluja putovati sjeverno preko zapadnih dijelova Irske, uz "žestoke i razorne nalete vjetra" od 120 do 150 kilometara na sat u cijeloj zemlji.

Izdano je crveno upozorenje za Irsku.