Momčad Manchester Uniteda umalo doživjela zrakoplovnu nesreću

Manchester United, Airbus A321, prilikom slijetanja zrakoplova, odgoda slijetanja, Rio Ferdinand
Pedeset i pet godina nakon zrakoplovne nesreće u Munchenu u kojoj je poginulo osam nogometaša Manchester Uniteda , engleski nogometni velikan je umalo doživio još jednu nesreću.
Srećom, ovoga puta sve je prošlo u najboljem redu zbog prisebne reakcije pilota.
Nesreća se umalo dogodila prilikom slijetanja zrakoplova s igračima Manchester Uniteda u Kolnu. Zrakoplov je već počeo spuštanje kada je pilot dobio obavijest da je na pisti još jedan zrakoplov.
Airbus A321 je bio svega 400 metara iznad zemlje kada je pilot u posljednji trenutak prekinuo spuštanje. Nakon odgode slijetanja, avion se zadržao desetak minuta u zraku, prije nego što je iz drugog pokušaja sigurno prizemljen. »Stigli u Koln, jedva...,« napisao je kapetan Uniteda Rio Ferdinand.
Sve se dogodilo 55 godina nakon munchenske zrakoplovne nesreće u kojoj su poginula 23 putnika, uključujući i osam igrača 'Crvenih vragova'. ManU se 6. veljače 1958. godine vraćao iz Beograda s utakmice Kupa prvaka protiv Crvene zvezde, no zrakoplov je morao pristati u Munchenu zbog nadolijevanja goriva.
Unatoč dva neuspješna polijetanja, kapetani James Thain i Kenneth Raymen su umjesto noćenja u Münchenu, odlučili usprkos lošem vremenu i treći put pokušati poletjeti. Nažalost, nisu uspjeli i zrakoplov je probio ogradu na kraju piste i krilom udario u zgradu. Od 44 osobe u avionu, 21 je poginula na mjestu nesreće, a još dvije naknadno.
Tragedija je odjeknula u svijetu jer je Manchester United predvođen Bobbyjem Charltonom, koji je preživio, bio u samom vrhu europskog nogometa.
'Busbyjeve bebe' kako su ih zvali po njihovu menadžeru Mattu Busbyju imali su priliku postati tek treća premierligaška momčad s tri uzastopna naslova engleskog prvaka. Bili su aktualni branitelji Charity Shielda te su prošli u drugo uzastopno polufinale u tadašnjem Kupu prvaka.

hina