Mladića odveli u zatvorsku bolnicu

ratko mladić, Haag, bolnica
Aleksić, kojega je postavio Haaški sud zato što Mladić još nije odredio tko će mu biti branitelj, zastupat će Mladića samo na izjašnjavanju o krivnji, piše danas.net.hr.

Odvjetnik Alekisć je u četvrtak popodne potvrdio da se Mladić nalazi u zatvorskoj bolnici, ali da će se u petak ipak pojaviti pred sudskim vijećem. Privremeni Mladićev odvjetnik je također rekao da će zbog zdravstvenog stanja njegova branjenika sudu podnijeti određene podneske.

Aleksandar Aleksić trenutačno pred Haaškim tribunalom brani Stojana Župljanina, optuženog za zločine nad nesrbima u BiH 1992. godine, kada je bio šef policije u Banja Luci, a prije je pred Tribunalom zastupao bivšeg generala Vojske Jugoslavije Nebojšu Pavkovića, nepravomoćno osuđenog na 22 godine zatvora zbog zločina nad kosovskim Albancima 1999.

Prema pravilniku Tribunala, javlja RTS, Aleksić će posjetiti Mladića u pritvoru i s njim razgovarati o sadržaju optužnice. Mladić će se u sudnici pojaviti u petak u 10 sati, a ispitivat će ga sudac Alphons Orie koji će ga pozvati da se izjasni o krivnji.

U Haagu mu je 'dobro'
Mladićev beogradski odvjetnik Miloš Šaljić potvrdio je da se ratni zločinac neće u petak izjasniti o optužnici te da će tražiti odgodu od mjesec dana kao bi je mogao proučiti. Kaže da će Mladić na sud doći u crnom odijelu.

Šaljić je također rekao da se Mladić, otkako je u Haagu, s obitelji čuo dva puta, te da je rekao da mu je "trenutno dobro".

Podsjetimo, sudac Orie predsjedao je vijećem koje je izreklo prvostupanjske presude generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču. Sudac Orie istodobno sudi i Vojislavu Šešelju, Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću.

Šutanovac: Mladić se nije liječio na VMA prije dvije godine

Ministar obrane Srbije, Dragan Šutanovac, opovrgnuio je da se haaški bjegunac i optuženik Ratko Mladić prije dvije godine liječio na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu, javljaju mediji u Srbiji.

"Vojska Srbije i naša služba sigurnosti nekoliko godina "pokrivaju" VMA, tako da je nemoguće ući neopaženo", pojašnjava Šutanovac dodajući kako će provesti istragu i dokazati kako na VMA "nije liječen ni jedan haaški optuženik".

"Ne znam zašto odvjetnik Ratka Mladića na taj način manipulira javnošću. On osporava cijeli zdravstveni sustav, uključujući i vojni", kaže Šutanovac i ocjenjuje da, s aspekta Ministarstva obrane, "nije bilo ugrožavanja sigurnosti u zemlji prilikom uhićenja Ratka Mladića i skupa Srpske radikalne stranke.