VIDEO  Mladić kamionetom gazio bicikliste i pješake na Manhattanu, ubio ih osmero, uzvikivao 'Allahu akbar'

terorizam manhaten
U relativnoj blizini Svjetskog trgovačkog centra, u utorak oko 15 sati po lokalnom vremenu došlo je do terorističkog incidenta u kojem je život izgubilo najmanje osam, a ranjeno je desetak osoba, izvijestili su lokalni mediji.

Kako su potvrdili u policiji, 29-godišnjak za kojeg ABC News javlja da se zove Sayfullo Habibullaevic Saipov, kamionetom se zaletio na biciklističku stazu uz rijeku Hudson te je duž 20-ak stambenih blokova udarao bicikliste i pješake, mnoge sleđa.

U konačnici se zabio u školski autobus u kojem su ozlijeđene dvije odrasle osobe i dva djeteta, a zatim je izašao iz vozila te počeo trčati ulicom mašući dvama pištoljima, od kojih je jedan bio za paintball.

Jedan policajac ga je ustrijelio u trbuh, nakon čega je mladić priveden i prebačen u bolnicu. U policiji kažu da očekuju da će se oporaviti.

O njegovim motivima zasad nema službenih informacija, no svjedoci tvrde da je po izlasku iz unajmljenog kamioneta počeo vikati 'Allahu akhbar', što je jedan od elemenata koji je policiju naveo da cijeli događaj počne tretirati kao mogući teroristički napad.

Također, New York Times od izvora bliskih istrazi doznaje da su u neposrednoj blizini kamioneta pronađene ceduljice na kojima je rukom napisana poruka koja upućuje na napadačevu vjernost Islamskoj državi.

ABC News je izvijestio da je Saipov porijeklom iz Uzbekistana, a da je sa sobom imao dokumente američke savezne države Floride. CNN javlja da je u Ameriku doselio 2010. godine te da je kamionet unajmio nekoliko sati prije napada u državi New Jersey.

Kamera iz televizijskog helikoptera snimila ga je u trenucima prije uhićenja.

- Zasad nema dokaza da je ovo bio dio nekakvog šireg plana, čini se da je riječ o djelu pojedinca, izjavio je guverner države New York Andrew Cuomo.

- New York je međunarodni simbol slobode i demokracije i ponosni smo na to, to nas čini i metom ljudima koji se protive tim konceptima. Osjetili smo bol i prije, osjećamo je i danas, ali idemo dalje zajedno i jači nego ikada, nećemo im dopustiti da nas pobijede, rekao je Cuomo.

- Budite na oprezu, znamo da je Noć vještica i da su ljudi opušteni, ali tražimo od svih da bilo što sumnjivo prijave policiji, rekao je gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio, koji je napad nazvao 'kukavičkim'.

Na mjesto događaja čim su počela stizati izvješća o incidentu upućene su brojne policijske snage, a otamo stižu i uznemirujuće snimke na kojima se vide neki od teško ozlijeđenih biciklista kako leže na tlu nakon što ih je pokosio kamionet.

Američki predsjednik Donald Trump oglasio se na Twitteru, nazvavši napadača 'vrlo bolesnom i neuravnoteženom osobom'. Dodao je i kako gradske vlasti 'pozorno istražuju ovaj slučaj', a objavu je zaključio riječima 'Ne u SAD-u!'.

Kasnije je napisao i da ISIS-u ne treba dozvoliti da se vrati u Ameriku nakon što je poražen na Bliskom istoku. Ovu je poruku poslao u trenutku kada nitko nije pružio bilo kakav dokaz da je ISIS izravno povezan s ovim napadom.

I prva dama Melania Trump je na Twitteru stavila objavu kao reakciju na napad: 'Srce mi je slomljeno zbog #NYC. Misli&molitve dok pratimo situaciju'.