Misteriozna bolest paralizira djecu, a niko ne zna zašto

bolest
... više od 120, što potvrđenih, što mogućih slučajeva dokumentiranih u 2018., priopćili su zdravstveni dužnosnici.

Većina slučajeva takozvanog akutnog flacidnog mijelitisa (AFM) pojavila se u kolovozu. Ovo rijetko i veoma ozbiljno stanje koje utječe na nervni sistem i može dovesti do paralize ruku i nogu, počelo je da se pojavljuje 2014. i obično pogađa djecu. Nema određenog tretmana, iako su pokušana razna liječenja do sada.

Zdravstveni dužnosnici kažu da oboljelih od AFM ima u 22 američke države, ali su mediji prenijeli da 30 država ima potvrđene ili moguće slučajeve. Kolorado ima najveći broj potvrđenih slučajeva, njih 14. Još nije poznato šta uzrokuje AFM, ali je vjerojatni uzrok virus.

- Ovo je, vjerojatno, rijetka komplikacija uzrokovana običnim virusom. Vjerojatno proces započinje virusnom infekcijom, a sigurno ima više različitih virusa koji mogu uzrokovati AFM. Također je moguće da otrovi iz okoline ili genetski faktori imaju svoju ulogu - naveo je jedan stručnjak.

Simptomi AFM uključuju iznenadno slabljenje udova, gubitak tonusa mišića i refleksa, opuštanje lica i kapaka, otežano gutanje, govor i pokretanje očiju. U nekoliko slučajeva bilo je otežano i disanje. Neki se oporave brzo od ove bolesti, dok drugima treba više vremena, a 2017. je prijavljen i jedan smrtni slučaj.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti istražuje više od 360 slučajeva AFM koji datiraju od 2014,.