Misterija se nastavlja: 'Nemoguće je da je za pad kriv kvar. Avion je srušen namjerno'

Malaysia Airlines, nestali zrakoplov, nesreća zrakoplova, malezija, malezija, nestanak zrakoplova, misterij, Boeing 777, misterij, telefon, zrakoplov, zrakoplov, nestanak, Boeing 777, Malaysia Airlines, Komunikacijski sateliti, potraga, Potraga za zrakoplovom, pilot, zrakoplov, malezija, nestanak, zrakoplov, nestanak, malezija, zrakoplov, pad, malezija, nestanak, zrakoplov, malezija, Boeing 777, zrakoplov, nestanak, malezija, zrakoplov, nestanak, misterija, Boeing 777, zrakoplov, malezija, guma, zrakoplov, nestanak, Boeing 777, malezija, nestanak, zrakoplov, malezija, nestanak zrakoplova, istina, Boeing 777, nestanak, istina, nestanak zrakoplova, sabotaža, otmica, Boeing 777, žena, Malaysia Airlines, zrakopolov, Malaysia Airlines, avion, nesreća, zrakoplov, nestanak, Malaysia Airlines, MH17, Malezijski zrakoplov, zračni raketni sustav, sustav BUK, Malaysia Airlines, MH17, Veleposlanstvo Ruske Federacije
Dobro obaviješteni izvori bliski istrazi nestanka malezijskog Boeinga 777 s 239 putnika i članova posade britanskom su Telegraphu kazali da vjeruju kako je avion namjerno srušen u Indijski ocean kao dio samoubilačkog pothvata. Istražitelji su uvjereni da za sve što se letjelici dogodilo nisu odgovorni nikakvi tehnički razlozi ili kvarovi već da je riječ o 'namjernom činu nekoga u avionu koji je morao do u detalja znati što i u kojem trenutku učiniti'.

Na pitanje o mogućnosti bilo kakvog kvara na letjelici, izvor je bio jasan: 'To se jednostavno nigdje ne uklapa. Istražitelji su detaljno prošli cijeli put aviona, sve do njegova pada, i vjeruju da je njime netko upravljao na racionalan način.' Doduše, motiv za namjerno rušenje aviona usred ničega i dalje nije jasan.

Malezijski premijer Najib Razak, koji je u ponedjeljak objavio da je jedini mogući zaključak nakon nekoliko tjedana nagađanja i potrage da se avion srušio u južnom dijelu Indijskog oceana, nije spominjao uzroke vjerojatnog pada.

Iako je dosad uočeno nekoliko većih objekata na području na kojem je avion vjerojatno pao, dosad nije utvrđeno je li ijedan od tih objekata dio letjelice. Kineske su vlasti od malezijskih zatražile detaljne informacije na temelju kojih su uopće došle do zaključka da je avion pao.

Obitelji putnika ne samo da su potpuno shrvane tvrdnjom da su njihovi najbliži poginuli, nego za sve optužuju malezijske vlasti i Malaysia Airlines, koji je dijelu obitelji obavijest o zaključku da su svi poginuli poslao SMS porukom. U oštro intoniranoj zajedničkoj izjavi nazvali su ih 'egzekutorima'.

U moru dezinformacija i teorija pojavila se još jedna. Kompanija Malaysia Airlines je u priopćenju, u kojem izražava žaljenje zbog vjerojatne pogibije svih putnika i članova posade, navela da upućuje 'molitve za svih 226 putnika i 13 naših prijatelja i kolega'. Nije jasno je li riječ o pogrešci ili suptilnoj aluziji na nešto o čemu dosad javno nije bilo riječi, s obzirom da se dosad baratalo nešto drugačijim brojkama - na popisu ljudi u avionu bilo je 227 putnika i 12 članova posade.

Za avionom, inače, i dalje tragaju avioni i brodovi 26 različitih država, a većinom su i dalje koncentrirani na južni Indijski ocean.

Jutarnji list