Ministar za brexit podnio ostavku

Velika Britanija, BREXIT, Therese May, Velika Britanija,Europska unija, BREXIT, THERESA MAY, BREXIT, Velika Britanija, nestašice, dokumenti, BREXIT, Donald Tusk, Boris Johnson, Jean-Claude Juncker
LONDON - Ministar za brexit Dominic Raab podnio je u četvrtak ostavku, nakon što je prije njega to učinio i ministar za Sjevernu Irsku Shailsh Vara, što je istaknulo u prvi plan izazov s kojim će biti suočena premijerka Theresa May u pokušaju da dobije potporu parlamenta za svoj nacrt sporazuma o brexitu.

"Sa žaljenjem moram reći da, nakon jučerašnjeg sastanka vlade o sporazumu o brexitu, moram podnijeti ostavku", napisao je Raab na Twitteru.

On je rekao da premijerkin plan ugrožava integritet Ujedinjenog Kraljevstva.

Prije njega, kao prvi član vlade, ostavku je podnio Vara koji je kritizirao sporazum o brexitu u svom pismu o ostavci, napisavši da to ostavlja Ujedinjeno Kraljevstvo "na pola puta i bez vremenske odrednice kada ćemo konačno biti suverena nacija".

Vara je rekao da ne može poduprijeti nacrt sporazuma. "Mi smo ponosna nacija i tužan je dan kada smo svedeni na poštivanje pravila koja su donijele druge zemlje a koje su pokazale da im nisu važni naši interesi. Mi možemo i moramo bolje od ovoga", istaknuo je.

May u srijedu dobila potporu ministara za nacrt sporazuma o brexitu, a u četvrtak će pokušati uvjeriti parlament da ga prihvati.

Zastupnik u parlamentu iz male sjevernoirske Demokratske unionističke stranke (DUP), koja podupire britansku manjinsku vladu, rekao je da će DUP "sigurno" glasovati protiv premijerkinog sporazuma o brexitu.

Upitan hoće li DUP glasovati protiv nacrta sporazuma, Jim Shannon je rekao u razgovoru za BBC Radio Ulster da "sigurno hoće". "Osjećamo se izdano", kazao je.

Vodstvo DUP-a nije komentiralo svoje planove za glasovanje.

Hina