Merkel: Nitko ne bi trebao sumnjati u odlučnost EU-a glede sankcija Rusiji

Angela Merkel, EU i SAD, Rusija, ukrajina, Angela Merkel, pravila EU-a, reforme, Bruxelles, Europska Komisija, Angela Merkel, grčka, premijer Grčke, Angele Merkel, Srbija, EU i Srbija, Angela Merkel, Njemačka, izbjeglice iz Sirije, izbjeglice, Njemačka, BDP, Angela Merkel, prosvjedi, berlin, Njemačka, Angela Merkel, Njemačka, Turska, Angela Merkel, Angela Merkel, Angela Merkel, burka, CDU/CSU, Angela Merkel, terorizam, Njemačka,, njemačka kancelarka, Angela Merkel, bundestag, Angela Merkel, Birališta u Njemačkoj, Angela Merkel, bundestag, CDU/CSU, Angela Merkel, bundestag, Angela Merkel, CDU/CSU
Nitko ne bi trebao sumnjati u volju Europe da uvede oštrije sankcije protiv Rusije ako ona poduzme daljnje korake za destabilizaciju Ukrajine, izjavila je u subotu njemačka kancelarka Angela Merkel.

Merkel je priznala postojanje razlika u stajalištima među članicama EU-a glede ukrajiske krize, ali je rekla da one neće stati na put jedinstvenom pristupu.

»Ako se i dalje bude kršio teritorijalni integritet Ukrajine, tada ćemo morati uvesti ekonomske snakcije«, rekla je Merkel na kongresu svojih kršćanskih demokrata (CDU) koji su pokrenuli kampanju za izbore za Europski parlament idućeg mjeseca.

»Nitko ne bi trebao sumnjati u to. Mi smo svi različiti u Europi, ali imamo sreću da smo ujedinjeni i zajedno ćemo donijeti tu odluku«, kazala je.

EU i SAD odgovorili su na rusku aneksiju Krima nametanjem zabrane viza i zamrzavanjem imovine pojedinim ruskim i ukrajinskim dužnosnicima.

Međutim, neki komentatori i analitičari dovode u pitanje spremnost Europe da u slučaju potrebe provede prijetnje o ekonomskim sankcijama protiv Rusije budući da su neke zemlje EU-a, posebice one u istočnoj Europi, ovisne o ruskom plinu i trgovini s Rusijom.

Njemački poslovni ljudi, koji također imaju bliske veze s Rusijom, javno su kritizirali Zapad zbog, kako su rekli, previše konfrontacijskog pristupa Rusiji. Direktor Siemensa čak je otišao tako daleko da se sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi krajem prošlog mjeseca kako bi potvrdio predanost svoje tvrtke poslovanju s Rusijom. Taj njegov potez osudilo je nekoliko njemačkih političara.

Merkeličina izjava poklapa se s onom britanskog šefa diplomacije Williama Haguea koji je pozvao svoje partnere u EU-u u petak da nastave s pripremanjem ekonomskih sankcija izjavivši da je veliki broj ruskih vojnika ostao na ukrajinskoj istočnoj granici.

Hina