MASAKR U KALIFORNIJI, NAJMANJE 14 UBIJENIH Policija likvidirala navodne napadače - muškarca i ženu: 'Bili su naoružani do zuba'

Amerika, napad
U dvorani se održavala zabava za zaposlenike okružnog odjela za javno zdravstvo, a prvi poziv policiji stigao je u srijedu minutu prije 11 sati prema lokalnom vremenu.

Nakon masakra, osumnjičenici su se s mjesta zločina udaljili u crnom SUV vozilu.

Nekoliko sati poslije, policija je dobila dojavu da je u gradiću Redlandsu, u blizini San Bernardina, uočeno spomenuto vozilo. Kada su ophodnje stigle na mjesto događaja, vozilo se počelo udaljavati i uslijedila je velika ulična potjera, koja je okončana u San Bernardinu. SUV se zaustavio na jednom raskrižju, nakon čega je došlo do razmjene vatre osumnjičenika s policijom. Pritom je jedan policajac ozlijeđen, a dvije osobe, vjeruje se napadači, su ubijene. Riječ je o zasad neidentificiranom muškarcu i ženi, oboje su bili odjeveni u uniformu vojničkog stila, a bili su naoružani automatskim puškama i pištoljima. Snimke televizijskih helikoptera pokazale su jednu ubijenu osobu kako leži u lokvi krvi na asfaltu nekoliko metara od vozila.

Treća je osoba, muškarac, uhićena blizu ulične razmjene vatre, ali zasad nije jasno je li i na koji način povezana s masakrom. Policija ne isključuje mogućnost da ima još osumnjičenika koji su u bijegu, a FBI zasad ne isključuje mogućnost da je riječ o terorizmu, premda ne želi ni potvrditi da je tome tako.

Trenutno cirkulira nekoliko teorija o motivu ovog zločina, no nijedna nije službeno potvrđena. Premda se spominje i terorizam, najčešće se ističe detalj o prepirci do koje je došlo na zabavi u konferencijskoj dvorani. Da je do prepirke došlo, potvrdili su i u policiji, no osim što je poznato da je netko nakon svađe napustio tulum, drugi su detalji nejasni.

U međuvremenu, policija se sjatila oko jedne obiteljske kuće u Redlandsu, koju su prije masakra navodno koristili napadači. Detaljno je pregledavaju, ali s priličnim oprezom, zbog mogućnosti da u njoj ima eksplozivnih naprava.

jutarnji list