FOTO/VIDEO  Malezijski putnički zrakoplov s preko 280 putnika oboren je na istoku Ukrajine

oboren zrakoplov, sustav zaštite putničkih zrakoplova, Malezijski zrakoplov, Malaysia Airlines, Amsterdam

Malezijski putnički zrakoplov u kojem je bilo 295 osoba letio iz Amsterdama za Kuala Lumpur, a trag mu se gubi u ukrajinskom zračnom prostoru. Ukrajinsko ministarstvo tvrdi da je civilni zrakoplov oboren protuzrakoplovnim sustavom Buk i da je 280 putnika i 15 članova posade poginulo.
Malezijski zrakoplov s 295 osoba koji je pao na istoku Ukrajine, srušili su proruski pobunjenici u toj pokrajini, službeno je objavilo ukrajinsko ministarstvo unutarnjih poslova, prenosi Interfax.

Malezijski putnički zrakoplov u kojem je bilo 295 osoba letio iz Amsterdama za Kuala Lumpur, pao je u blizini grada Donjecka, uporišta proruskih pobunjenika i pogođen je projektilom zemlja-zrak, tvrdi ukrajinski ministarr.

Malaysia Airlines je na svom Twitteru potrvdio da je izgubio kontakt sa svojim letom MH-17 iz Amsterdama, te da je posljednji poznati položaj bio u ukrajinskom zračnom prostoru.

Ukrajinsko ministarstvo tvrdi da je civilni zrakoplov oboren protuzrakoplovnim sustavom Buk i da je 280 putnika i 15 članova posade poginulo.

Britanska agencija kaže da su ruski izvori javili da zrakoplov nije ušao u ruski zračni prostor u vrijeme kad je njegov dolazak bio najavljen. Interfax navodi da je zrakoplov nestao s radarskih ekrana dok je letio na visini od 10 kilometara.

Nešto ranije tijekom dana ukrajinska vojska optužila je Rusiju da je ruski zrakoplov oborio ukrajinski borbeni zrakoplov SU-25 koji je bio u vojnoj operaciji na istoku Ukrajine. To je dosad najsnažnija tvrdnja Kijeva da je ruska vojska izravno umiješana u sukob, prenosi Reuters, no Moskva je opovrgnula bilo kakvu umiješanost u pad ukrajinskog zrakoplova, nazvavši optužbe Kijeva »aspsurdnim«.

Radi se o trećem takvom incidentu u tjedan dana, u kojem je ukrajinski zrakoplov pogođen raketnim projektilom.