Mađarska ograđena od Srbije bodljikavom žicom

ograda, Mađarska, granični prijelaz, izbjeglice, izbjeglice, Zoran Milanović, izbjeglice iz Sirije, Mađarska, izbjeglice, imigranti, slovenska policija, granica, slovenska tv, imigranti, ilegalni imigranti, izbjeglice, ograda, Vlada Slovenije, Slovenija, granični prijelazi, granice, Slovenija, Vlada Slovenije, izbjeglice, Hrvatska i Slovenija, žičane ograde, izbjeglice iz Sirije, izbjeglice, izbjeglice, imigranti, žičane ograde, žičane ograde, izbjeglice, žičana ograda, nove migracijske krize, Slovenija

Prvi dio ograde na granici dovršen je dva dana prije roka 31. kolovoza, ističe ministarstvo u priopćenju.

Ipak, ograda od triju redova bodljikave žice postavljenih jedan na drugi na dužini od 175 km na granici sa Srbijom ne sprječava izbjeglice da je probiju, izvijestio je ovih dana AFP s terena.

Ograda će se dopuniti drvenom barijerom visokom četiri metra koju je već počela graditi mađarska vojska, navodi ministarstvo obrane.

Da bi se taj projekt premijera Viktora Orbana, koji je velikom većinom potvrđen u mađarskom parlamentu 6. lipnja, u cijelosti završio trebat će još nekoliko mjeseci.

Postavljanju ograde protiv izbjeglica, kakve Grčka, Bugarska i Španjolska već imaju na vanjskoj granici EU-a, protivi se Srbija, zemlja koja želi ući u EU. No granični prijelazi ostat će otvoreni.

Mađarska je u zadnje dvije godine postala jedna od glavnih tranzitnih zemalja EU-a za izbjeglice koji žele u Austriju i u Njemačku. Većina ih dolazi iz Iraka, Afganistana, Sirije i s Kosova.

Samo ovog tjedna desetak tisuća ih je prešlo mađarsko-srbijansku granicu.

Ondje je na mađarskoj strani trenutačno raspoređeno tisuću pripadnika granične policije a još 2000 bit će operativno od 1. rujna, objavila je vlada u Budimpešti.

Hina