Kurdske snage vratile pod svoju kontrolu dva grada

Televizija al-Arabiya, Dubaij, irak, saudijska arabija, irak, UN i Irak, kurdi, ISIL, Ekstremisti ISIL-a, ISIL, irak, šitske milicije, irak, ISIL, Ekstremisti iz ISIL-a, Peshmerga, kurdi, Ekstremisti iz ISIL-a, Ekstremisti ISIL-a, irak, Daesh , irak, ramadi, iračka vojska, Ekstremisti iz ISIL-a, irak, ISIL, Ekstremisti ISIL-a, grad Barwanah, ISIL, Ekstremisti iz ISIL-a, irak, Grad Mosul, iračka vojska, Grad Mosul, irak, ISIL, irak, ISIL
... porazivši borce Islamske države, rekao je visoki kurdski dužnosnik Hoshijar Zebari, dodajući da ta vojna pobjeda još uvijek ne znači preokret u sukobu, prenose agencije.

Kako navodi agencija Reuters, Zebari je rekao da su Kurdi ponovno osvojili gradove Guvair i Mahmur na sjeveru zemlje. Upitan koliko dugo će američke snage svojim zračnim udarima pomagati kurdskim snagama u borbi protiv Islamske države, Zebari je rekao: »Kao što je (američki) predsjednik (Barack) Obama rekao, nema vremenskog ograničenja.«

Obama je u subotu izjavio da je u američkim zračnim napadima uništeno naoružanje i oprema kojim su borci Islamske države mogli napasti Erbil, glavni grad iračkih Kurda, ali je upozorio da bi američka zračna operacija u Iraku mogla potrajati neko vrijeme.

Američki predsjednik je naglasio da će SAD nastaviti pružati tehničku pomoć i savjete iračkoj vladi i kurdskim snagama, ali je nekoliko puta istaknuo kako je važno da Iračani sami izaberu široku vladu.Sjedinjene Države u međuvremenu su odlučile evakuirati dio osoblja iz Erbila, kojemu prijeti napad Islamske države. State Department je ipak u nedjelju objavio da će veleposlanstvo u Bagdadu i generalni konzulat u Erbilu ostati »otvoreni i operativni«.

Hina