FOTO/VIDEO  Krvavi dan u istočnom ukrajinskom gradu Mariupol

rat, upotreba oružanih snaga, civili, ukrjina
Tijekom jučerašnjeg dana u istočnom ukrajinskom gradu Mariupol izbili su sukobi nakon što su pučističke vlasti iz Kijeva poslale vojsku, uključujući i tenkove, na ulice grada kako bi se obračunali s "teroristima". Povod za ovu operaciju bili su pobunjeni policajci koji su se zabarikadirali unutar zgrade policije te odbili slušati daljnje naredbe iz Kijeva.

Iz lokalne bolnice potvrđeno je kako je najmanje 5 ljudi ubijeno, a oko 40 ih je ranjeno. Informaciju je potvrdila i Anna Neistat iz organizacije Human Rights Watch koja se nalazi na terenu u Mariupol. Ističe kako su većina ranjenih pogođeni u noge i u prsa iz automatskog oružja.

Svjedoci, kao i video zapisi, ističu kako je vojska otvorila u više navrata vatru na civile, tj. prosvjednike koji su ih okružili pozivajući ih da napuste grad. Pojedini izvori sugeriraju kako je vojska pucala na "nenaoružane civile" - to je svakako vidljivo iz pojedinih video zapisa, no među prosvjednicima su se također mogli vidjeti naoružani pojedinci, mada je većina prosvjednika zaista bilo nenaoružano.