Kosovo: Sukobi prosvjednika s policijom zbog 'Parka mira'

Neredi, sukob prosvjednika s policijom, prosvjedi
Neredi su, kako javljaju B92 i Radiotelevizija Srbije (RTS), izbili u južnom dijelu grada tijekom prosvjeda Albanaca koji se protive postavljanju »Parka mira« kojeg su Srbi odlučili postaviti na mostu preko rijeke Ibar, nakon što su prošlog tjedna uklonili barikade od pijeska i betonskih blokova.

Agencija Reuters javlja da je zapaljeno nekoliko automobila, dok prištinski mediji izvješćuju da su kod mosta viđena vozila hitne pomoći koja prevoze ozlijeđene.

Prištinski mediji navode i da je kosovska policija uspjela prosvjednike udaljiti oko 300 metara od mosta.

Prosvjedi zbog gradnje »Parka mira« počeli su u nedjelju poslije podne, a prosvjednici su zasuli kamenjem pripadnike kosovske policije i međunarodnih mirovnih snaga (KFOR), koji su uzvrtili suzavcem i šok bombama.

Na suprotnoj strani mosta okupla se skupine od nekoliko stotina Srba koja prati prosvjede i stanje u južnom dijelu grada, a među njima je i gradonačelnik sjevernog dijela Kosovske Mitrovice Goran Rakić.

Kako javljaju beogradski elektronički mediji, na mostu i oko mosta nalaze se jake snage kosovske interventne policije te pripadnici američkog, talijanskog i poljskog kontigenta KFOR-a.

Gradonačelnik južnog dijela grada Agim Bahtiri izjavio je ranije da nova barikada na mostu na Ibru u vidu parka mora biti uklonjena.

Odluka Srba iz sjevernog dijela Kosovske Mitrovice da nakon tri godine uklone barikade s mosta preko Ibra koji razdvaja sjeverni srpski i južni albanski dio grada izazvala je različite komentare - od odobravanja i pohvala do osuda.

Hina