Komšić: Francuska može računati na podršku BiH u borbi protiv terorizma

Komšić: Francuska može računati na podršku BiH u borbi protiv terorizma

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić primio je danas veleposlanika Republike Francuske u Bosni i Hercegovini Guillaumea Roussona kojega je upoznao o točnim podacima kojima raspolažu BiH i partnerske zemlje o broju osoba koje su se nalazile, ili se još nalaze na stranim ratištima, te o broju poginulih, procesuiranih, kao i o točnom broju žena i djece.

Predsjedavajući Komšić je istakao da Bosna i Hercegovina uspješno sudjeluje u borbi protiv terorizma i ekstremizma, čemu mogu svjedočiti i ocjene partnerskih zemalja.

Predsjedavajući Komšić upoznao je također veleposlanika Roussona kako je sudjelovanje u stranim oružanim formacijama krivično djelo po bh. zakonodavstvu, te o tpčnom broju do sada procesuiranih povratnika sa stranih ratišta.

Osim toga predsjedavajući Komšić je istakao i to da u Bosni i Hercegovini nema terorističkih napada.

Predsjedavajući Komšić ponovio je poziv predsjedniku Republike Francuske Emmanuelu Macronu da posjeti Bosnu i Hercegovinu, a koji mu je nedavno uputio član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, te da se osobno uvjeri kakvo je stanje, između ostalog, i u ovoj oblasti u Bosni i Hercegovini.

Na kraju, predsjedavajući Komšić ponovio je da je Bosna i Hercegovina svjesna opasnosti globalnog terorizma i potpuno posvećena borbi protiv tog zla, te da u tom smislu Republika Francuska, kao i ostale zemlje koje su pogođene terorizmom, mogu računati na podršku Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.