Kličko odustao od kandidature za predsjednika Ukrajine

Bivši boksački prvak Vitalij Kličko, jedan od predvodnika proeuropskog pokreta u Ukrajini, izjavio je u subotu da odustaje od kandidature za predsjedničke izbore 25. svibnja te je svoju podršku pružio milijarderu Petru Porošenku.

»Demokratske snage moraju predstaviti jedinstvenog kandidata. To mora biti kandidat koji ima najveću podršku«, izjavio je Kličko na kongresu svoje stranke u Kijevu dodajući da se namjerava kandidirati za gradonačelnika Kijeva.

»Danas je taj kandidat, po mojem mišljenju, Petro Porošenko. Predlažem da se podrži Petra Porošenka kao jedinog kandidata demokratskih snaga na predsjedničkim izborima«, dodao je on.

Članovi njegove stranke trebali bi odobriti taj izbor tijekom dana glasovanjem.

Kličko, 42-godišnji boksač, jedan od triju čelnika proeuropskog pokreta koji je doveo do svrgavanja predsjednika Viktora Janukoviča, kazao je kako se želi kandidirati na predsjedničkim izborima, ali ga je u anketama nadmašio Porošenko, poslovni čovjek koji se čini kao kompromisno rješenje.

Porošenko je bio ministar vanjskih poslova između 2009. i 2010., pod proeuropskim predsjednikom Viktorom Juščenkom, a potom ministar gospodarstva od ožujka do studenoga 2012. pod predsjednikom Janukovičem.

Hina