Kijev tvrdi kako je izbio oružani sukob na granici s Rusijom

ukrajina, Rusija, sukobi, proruski separatisti, proruski separatisti, Kriza u Ukrajini, Donjeck, ukrajina, Ukrajinska Nacionalna Garda, Slaviansk, Aleksandar Turčinov, ukrajina, Petro Porošenko, proruski separatisti, ukrajina, Slovjansk, separatistički pobunjenici, Petro Porošenko
Informacije govore kako je tijekom noći i jutra došlo do eskalacije sukoba između ukrajinske vojske i pobunjenika na istoku zemlje. Iz Kijeva tvrde kako su izgubili 8 vojnika u sukobu koji je izbio kada su "deseci militanata iz Rusije pokušali ući u Ukrajinu". Navode kako se sukob desio na graničnom prijelazu u istočnoj ukrajinskoj regiji Lugansk koja graniči s Rusijom.

Isti izvori tvrde kako su "deseci separatista" napali pripadnike ukrajinske vojske s minobacačima i puškama. Nadalje, navodi se kako je kasno sinoć i jedan ruski helikopter ušao u ukrajinski zračni prostor.

Iz Kijeva ističu kako su "napad iz Rusije" odbacili te sada traže hitnu sjednicu UN Vijeća Sigurnosti po tom pitanju. Za sada iz Rusije nema komentara po ovom pitanju.
"Rusija nastavlja kršiti svoje međunarodne obveze i principe međunarodnih odnosa, licemjerno ignoriraju zaključke sa sastanka u Ženevi, namjerno biraju taktike kojima žele dodatno pogoršati situaciju u Ukrajini", navodi se u izjavi ukrajinskog ministarstava obrane.

U isto vrijeme ukrajinski privremeni premijer Arsenij Jatsenjuk rekao je kako je Kijev "spreman objaviti dokaze" o navodnim pokušajima Moskve da dodatno eskalira situaciju u Ukrajini. Ističe kako će dokazi biti iznijeti na izvanrednoj sjednici UN Vijeća Sigurnosti.

Rusija nije komentirala navodni okršaj na granici, no jučer su poručili kako Kijev pojačava vojne operacije na istoku zemlje te ne provodi mjere koje bi dovele do de-eskalacije krize. Podsjetimo, iz Kijeva su poručili kako su spremni na "završnu fazu" vojne operacije protiv pobunjenika na istoku zemlje
Nadalje, iz Kijeva navode kako se predstojeći predsjednički izbori, koji se održavaju ove nedjelje, neće moći održati u dijelovima istočnih regija Lugansk i Donjeck - za to direktno optužuju Rusiju, ponavljajući slične izjave koje su stigle iz SAD-a i Europske Unije, te navode kako Rusija "namjerno želi potkopati ukrajinsku demokraciju".

advance.hr